I després

L’Ajuntament cataloga i demana la concessió de La Taverna del Mar i Can Rius

Compartiu aquesta història

Aquest dijous l’equip de govern ha portat al ple municipal quatre propostes que afecten a dos edificis emblemàtics de les badies de Sant Feliu i de Sant Pol i dels orígens del turisme al país: el dels antics Banys de Sant Elm –Can Rius- i el de la Taverna del Mar. Aquests dos edificis tot i el seu evident valor patrimonial estan amenaçats d’enderroc per part de Costes i es troben, en el primer cas, en un estat d’abandó lamentable i el segon amb el risc de perdre una activitat econòmica important i de prestigi.
Davant d’aquest panorama, l’Ajuntament per unanimitat ha aprovat, d’una banda, la catalogació d’ambdós com a Bé Cultural d’Interès Local i, d’altra banda, sol.licitar-ne la concessió. Amb aquesta acció contundent, l’equip de Govern entén que es pot garantir millor que aquestes dues peces que caracteritzen la façana marítima del municipi podran recuperar-se i mantenir la seva activitat vinculada al mar, a la restauració, ampliant-se, fins i tot, cap a d’altres serveis d’oci o culturals.
Els banys de Sant Elm, que han passat per moltes vicissituds, tenen el seu origen en un establiment de banys de mar del darrer quart del segle XIX. L’edifici actual prové de l’any 1922 quan comença a ser conegut com a Can Rius, en referència al promotor de la reforma i de la ciutat-jardí de Sant Elm. L’objectiu de l’Ajuntament és d’entrada preservar un patrimoni reconegut i evitar-ne l’enderroc i, una vegada aconseguida la concessió, trobar agents econòmics que rehabilitin l’edifici, retornant-lo en la mesura del possible a l’aspecte del projecte original, i el reobrin amb unes activitats adequades a l’entorn. En aquest sentit, ja hi ha operadors interessats.
Quant a la Taverna del Mar, l’edifici parteix d’un primer projecte de Rafael Masó formant part de la urbanització de s’Agaró –que té la catalogació de Bé Cultural d’Interès Nacional-. L’aspecte actual és resultat de diferents reformes que, malgrat tot, mantenen un conjunt emblemàtic i d’interès en relació a l’entorn. En aquest cas també es tracta d’aturar els procediments per al seu enderroc i poder garantir que l’activitat de restauració i banys pugui tenir continuïtat.

El més llegit

I després