I després

L’Ajuntament de Sant Feliu presenta els pressupostos per al 2020

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols exposa els comptes del 2020, que estaran dotats de gairebé 30 milions d'euros. Els números s'han d'aprovar a la sessió plenària d'aquest dijous.

Compartiu aquesta història

L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha presentat aquest matí el pressupost de 2020, amb un total de gairebé 30 milions d’euros (29.860.000 euros). Es porta a aprovació plenària un pressupost que vol aportar les eines i recursos per a la planificació i redacció de grans projectes de mandat; fa front a diferents accions socials, com una aportació per a una residència assistida i un nou equipament social; inverteix també en dos equipaments existents de la gent gran. Aporta inversió en dos carrers -un d’ells, el darrer de Sant Feliu en zona urbana sense pràcticament asfaltar i sense serveis; l’altre, amb força problemes en el ferm des de fa anys-, i fa una aposta decidida per la millora de la qualitat de vida i l’entorn dels guixolencs, en aportacions per millorar la neteja urbana i manteniment de la ciutat. En definitiva, un pressupost que es considera el fonament, la llavor, d’una acció de govern planificada pels propers anys.

El pressupost de l’Ajuntament es porta a aprovació en el ple del dijous 5 de desembre, en sessió extraordinària, a les sis de la tarda. Els números totals de la Corporació, comptant el Consistori, l’Escola de música i l’Emissora de ràdio, pugen a 29.860.000€. Sant Feliu té 21.925 habitants (dades de principi de desembre 2019).

Inversions

Les inversions d’aquest proper any són de 2’3 milions d’euros, i en destaquen dues obres d’envergadura que portaven anys ‘oblidades’ de l’acció de govern. El carrer de Girona es millorarà de forma integral amb nou asfalt, conduccions de serveis corrents i il·luminació. L’altra gran inversió és el carrer de S’Adolitx, que és la darrera via en trama urbana que presenta una part important sense asfaltar, i en un llarg tram no disposa dels serveis adients.

A banda, es potencien dues actuacions de caràcter social. Una d’elles és l’aportació a la construcció de la residència assistida dels Estanys (impulsada per la Fundació VIMAR amb l’ajuda de diferents administracions i organismes). També es fa una actuació important d’inversió en el centre especial de treball Tramuntana.

L’Ajuntament aposta per la gestió del sòl, de cara a la gestió d’habitatge públic.

S’inverteix en les dues residències de la gent gran.

Es vol encarregar, tanmateix, un Pla local d’Habitatge que substitueixi l’actual.

En inversions, hi ha una aplicació per iniciar transformacions d’envergadura per assegurar la sostenibilitat i el consum energètic “no contaminant” dels edificis públics.

L’Ajuntament treballa novament en millores a les escoles, inversions en zones verdes, actuacions en platges adquisició de mobiliari o més vehicles per a la policia local. L’asfaltat de carrers també té un apunt important en el capítol d’inversions.

El consistori destina, alhora, una part de les inversions per a projectes.

Millores a la ciutat

El pressupost 2020 té una especial sensibilitat per dotar de recursos econòmics totes aquelles accions de manteniment de la ciutat encaminades a millorar l’aspecte visual, la neteja, incrementar la qualitat de vida de la seva gent, així com la qualitat ambiental. El pressupost d’aquest capítol vol reforçar els punts febles, posar al dia Sant Feliu de Guíxols en forma de manteniment, i dotar les eines necessàries per impulsar el nou contracte d’escombraries i neteja de via urbana.

Educació i Cultura

Es consoliden els projectes actuals en tot allò que implica atenció a les persones (infants, joves, gent gran) i els temes que afecten l’Educació i la Cultura a tots nivells.

Lligat a això, hi ha una especial atenció a les tradicions populars catalanes, amb la Capitalitat de la Sardana i la Vila Gegantera, que permetran poder treballar aquests dos àmbits des d’òptiques àmplies i divereses.

Millores en el personal i la Policia Local

L’Ajuntament incorpora en aquest pressupost tot un seguit d’actualitzacions retributives al personal de la Corporació. Es fa, també, la consolidació de llocs de treball, que estaven fins ara en una situació de provisionalitat. Al mateix temps, els comptes municipals comencen a preveure l’ampliació de la plantilla de la policia local. Sense anar lligat al capítol de personal, cal conèixer que les inversions preveuen també l’adquisició de nous vehicles per a la nostra policia.

Si bé en els darrers quatre anys s’han realitzat inversions estratègiques necessàries a la ciutat (entorn de Rius i Calvet, nou Parc Central…), aquestes millores es van fer sense actualitzar les principals taxes i impostos municipals. Tot i la voluntat de contenció de l’Ajuntament, l’IPC ha anat a un ritme diferent, i s’ha incrementat en un 4’70% des de l’octubre del 2015 fins avui. Això ha portat a una actualització de l’Impost de Béns Immobles (IBI) d’un 3’92%, com es veu, una dada per sota l’índex de l’IPC.

En resum, en paraules del govern local, els comptes del 2020 s’han d’entendre com “un primer pas, important i necessari, per planificar el mandat 2020-2023″ amb rigor, eficàcia i treball que han caracteritzat l’acció de l’equip”.

Aquest pressupost anirà acompanyat properament del Pla d’Actuació Municipal 2020-2023, que serà la guia de l’acció de govern i que es basarà en l’Agenda 2030, i concretament en els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

El més llegit

I després