I després

L’Ajuntament avalua els danys casuats pel temporal a la ciutat

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols està avaluant els danys causats pel temporal "Glòria", que ha afectat tot el litoral català aquests darrers tres dies, pressupostarà tots els desperfectes i buscarà fórmules per finançar-ne les reparacions, a partir de diferents recursos com ajudes d'altres administracions.

Compartiu aquesta història

L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols està avaluant els danys causats pel temporal “Glòria”, que ha afectat tot el litoral català aquests darrers tres dies, pressupostarà tots els desperfectes i buscarà fórmules per finançar-ne les reparacions, a partir de diferents recursos com ajudes d’altres administracions.

En l’última de les reunions entre l’alcalde Carles Motas, els regidors i els membres de l’equip tècnic de seguretat, s’han ordenat un seguit d’accions, que van encaminades en recuperar la normalitat a Sant Feliu al més aviat possible.

A la nostra ciutat, que sortosament no ha tingut l’afectació d’altres poblacions, els danys s’han focalitzat en dos grans àmbits: la platja (i riera) de Sant Pol i la part final de l’espigó, el mirador de Rius i Calvet. En tots els casos, la pretensió del govern local és restablir la normalitat de forma progressiva sense perdre ni un minut. Ja s’han activat tots els operaris de les diferents àrees i empreses relacionades, com brigada o neteja, seguretat i protecció de les persones.

L’Ajuntament és conscient, un cop ha passat el pitjor del temporal, que la borrasca Glòria ha estat realment de gran envergadura, amb molta força en un mar desfermat, i amb efectes continuats en el temps, de forma que l’impacte contra la costa ha estat constant. Però per sort, les infraestructures com l’obra i espigó de Rius i Calvet han contribuït a fer menys greus els efectes a la primera línia de mar, que haurien tingut més impacte sobre la primera línia de mar. S’està fent la valoració dels danys materials ja que, sortosament, no s’han lamentat danys a persones a la nostra ciutat.

El primer focus d’actuació és deixar netes i segures les vies urbanes -carreteres i vials- retirant els elements més grans. També s’està fent la neteja de grans elements a la platja, que el mar ha arrossegat i s’ha anat acumulant. Les obres de més envergadura poden trigar més temps, però ja des d’avui mateix es comença a treballar-hi.

 

Sant Pol, afectada per grans onades i la riera taponada

Anant als dos grans focus de desperfectes, la platja de Sant Pol ha tingut afectació en les passeres de fusta, així com a les escales de l’extrem més pròxim a Sant Feliu, arribada de sorra als carrers, i la sorra de la platja ha taponat l’accés al mar de la riera. En molts d’aquests àmbits, com en el desembossament de la riera, ja s’hi ha anat treballant de forma puntual, i ara ja s’aborda la fase més decisiva. El camí de ronda i els seus accessos han tingut també afectacions de diversa consideració.
S’estan ja fent tasques de neteja, es treuen les fustes perilloses i es treballa per retornar a la circulació normal en els pocs trams on encara no es podia.

El passeig de Sant Pol ha resultat molt afectat per la mala mar provocada per la borrasca.

 

Platja de Sant Feliu, amb el mirador de Rius i Calvet escapçat

Com ja es va explicar ahir, l’impacte continuat de les onades i la força del temporal va acabar movent les roques de l’espigó de Rius i Calvet, un fet que va provocar el trencament i descalçament de la part de superior de l’obra, el mirador. Altres desperfectes en l’indret van ser els lavabos i l’escala de formigó que portava a la platja adjacent a Palm Beach. En tots els casos la voluntat del govern de Carles Motas és “restituir l’obra tal com estava” tinguent en compte que ha patit un temporal excepcional, de gran força i envergadura.

No hi ha un termini clar de restitució d’aquesta part descalçada de mirador, i s’apunta a uns quatre o cinc mesos. La platja presenta altres danys, com brutícia acumulada pel mar, objectes voluminosos com troncs, fustes i altres elements aportats per la corrent, i s’han registrat també danys en algunes passeres de l’entitat Llop de Mar.

El mirador de la part final de l’espigó de Rius i Calvet ha quedat descalçat degut al fort i constant onatge.

 

Després de tants dies de temporal, a banda dels dos focus principals hi ha hagut més danys a la ciutat, molts dels quals s’anaven reparant a mida que s’anaven produint. S’han registrat en arbres que s’han desprès i han anat a parar a la via pública, un seguit de roques que van caure a la carretera de Tossa, una placa petita d’una coberta, una actuació en cablejat d’alta tensió que es va reparar camí de l’IES Sant Elm, talls de llum, alguns carrers tallats per seguretat de forma puntual i altres afectacions. El llistat no és definitiu, perquè tot just s’està recollint per part de les diferents àrees municipals implicats, i s’anirà perfilant en els propers dies. Els tècnics ja estan avaluant amb xifres i terminis les feines de reposició, reparació i restitució dels elements danyats.

Des de l’Ajuntament es vol agrair especialment el paper actiu de la ciutadania a l’hora de seguir els consells i recomanacions dels cossos tècnics de prevenció i de seguretat. També el paper col·laborador de les escoles i els seus quadres directius, que han estat en contacte permanent amb l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols a l’hora de suspendre l’activitat docent tres dies seguint les directrius marcades per la Generalitat, a través dels departaments d’Educació, Interior o Protecció Civil, o quan no es podien garantir les condicions de benestar o seguretat de l’alumnat. Des de l’Ajuntament, a través de l’emissora Ràdio Sant Feliu, l’Àrea de Comunicació i les xarxes socials s’ha anat fent un seguiment informatiu constant amb recomanacions, avisos, incidències i altres informacions.

 

 

El més llegit

I després