I després

L’accident del vaixell s’ha produit en topar amb els blocs del costat del far

Compartiu aquesta història

L’embarcació de pesca Ancapema de la flota del port de Sant Feliu, s’ha accidentat aquesta matinada just quan entrava a la badia tornant de feinejar i amb una captura de 500 kg de peix-espasa.

Sense que encara hagi transcendit per quin motiu en concret, la quilla del vaixell ha topat amb un bloc submergit de l’antiga extensió de l’escullera del port (a la zona del far), escull precisament conegut pels pescadors.

Després de la topada, i amb una important via d’aigua, el patró ha aconseguit portar-la fins el port, en el tram d’entrada al varador i l’ha pogut recalcar en una mena de banqueta que, momentàniament ha evitat que s’enfonsés.

El problema més important és el combustible que hi ha a l’interior, més de 3.000 litres que calia evitar que es vestissin al mar. Per això s’ha muntat un dispositiu d’emergència amb Policia Local, Bombers, Protecció Civil, Mossos, Guàrdia Civil (SEPRONA), Club Nàutic, Confraria de Pescadors, etc. amb la presencia de la gerent de Ports de la Generalitat, Dolors Rodríguez, l’alcalde de Sant Feliu, Joan Alfons Albó i diversos regidors com Francisco Cárdenas i Joaquim Clarà..

S’han anat posant bosses pneumàtiques en un intent d’aguantar l’embarcació anivellada fins que, cap els vols de les 6 de la tarda, s’hi acosti una grua de gran tonatge que la tregui de l’aigua, la qual cosa, segons apuntava un tècnic, no serà fàcil ja que l’antiguitat del vaixell i el fort impacte suportat a més del pes acumulat entre aigua, combustible i la captura de peix la podria trencar. És per això que aconsellava que es fes poc a poc i anar extraient, amb paciència, com a mínim l’aigua acumulada.

De moment l’operatiu té la intenció d’anar-la mantenint fins que arribi la grua i s’han col·locat des del primer moment les barreres de contenció i absorció per tal que la taca de combustible no afecti a la resta de la badia.

Segons Protecció Civil, el succés ha obligat a activar la prealerta del Pla especial d’emergències per contaminació accidental de les aigües marines(Camcat).

El penultim incident del 2010

A finals del 2010, una altra embarcació, l’Elvira, que l’associació palamosina La Mar d’Amics, havia lliurat, restaurada, a l’Ajuntament es va enfonsar també al port de Sant Feliu i el gasoil vessat es va acumular en els pantalans del Club Nàutic sense arribar a afectar a la platja. El vaixell es va traslladar a l’aparcament de les antigues pistes de tenis, prop del port.

Veu Joan Alfons Albó:

[audio:http://www.rsf.fm/audio/vaixell.mp3]

la gerent de Ports i el patró al fons
Estat de la quilla després de l'impacte
La impotència del patró
L'alcalde, Joan Alfons Albó controlant el dispositiu

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L'any 2010 ja s'havia enfonsat l'Elvira al port de SFG

El més llegit

I després