I després

La Generalitat pagarà la clausura de Solius

Compartiu aquesta història

Finalment, el govern català es farà càrrec dels costos de clausura i segellat de l’abocador de Solius, una factura que podria rondar els 3 MEUR.
L’Agència de Residus de Catalunya afirma que no volen deixar sols als ajuntaments que integren el consorci, i tenint en compte que l’ens de la Generalitat forma part de la mancomunitat, amb un 50%, serà qui finalment assumirà la despesa.

Ara bé, un cop es tanqui l’abocador de Solius, aquest mateix mes de febrer, caldrà fer el manteniment obligat per llei durant trenta anys i encara no se sap d’on sortiran els diners d’aquest manteniment.
D’entrada, les deixalles es cobriran amb una primera capa de terra i s’engegarà el procés pel segellat definitiu del dipòsit.
Més enllà dels costos que comporta el tancament de Solius, també s’ha de decidir on s’abocaran les deixalles a partir d’aquest febrer.

Justament per això demà hi ha una reunió a la seu del Consell Comarcal amb la vintena de municipis que aboquen escombraries en aquest abocador.

La intenció de la Generalitat és que tots aquests pobles portin primer les deixalles a plantes de tractament, per millorar-ne el reciclatge. Allò que no es pugui reciclar anirà a parar a un abocador. Les opcions passen per Lloret, Pedret i Marzà (a l’Alt Empordà) o Vacarisses (al Vallès Occidental).

Anualment, l’abocador de Solius rep unes 40.000 tones d’escombraries. Els 5 principals pobles que hi aboquen, i formen part de la mancomunitat, són Llagostera, Calonge, Santa Cristina, Sant Feliu de Guíxols i Platja d’Aro, però també hi aboquen residus Cassà, Celrà, Sant Jordi Desvalls, Torroella de Montgrí, Vilablareix, Vilopriu o Corçà.

ACN/Redacció

El més llegit

I després