I després

Josep Ribera obre divendres el Festival

Compartiu aquesta història

Aquest divendres, el Festival Internacional de la Porta Ferrada presenta l’única actuació a Catalunya del pianista guixolenc resident a Copenhaguen Josep Ribera. Aquest serà el concert de presentació del festival a la ciutat i tindrà lloc el proper divendres 5 de juliol a les 22 h a l’església del Monestir (20/15 euros). Fa gairebé 60 anys que el pianista català no ha actuat a Catalunya.
Nascut a Sant Julià de Ramis el 1937, Josep Ribera va viure a Sant Feliu de Guíxols a partir dels 3 anys. Amb una innata vocació musical, als 6 anys inicià els estudis de solfeig i piano. L’any 1954, després d’unes oposicions i davant d’un tribunal presidit per Ígor Stravinski, va obtenir l’ingrés al Royal College of Music de Londres, on un any més tard va debutar com a professional. A partir de 1960 es va traslladar a Suècia on, a més de la seva vessant d’intèrpret, va dirigir dues càtedres de piano, una al Conservatori d’Estocolm i l’altra a la Universitat de Göteborg. Als anys 80 es va traslladar a viure a Dinamarca i s’hi va jubilar l’any 2007, després de dirigir el departament de piano de la Reial Acadèmia de Música de Dinamarca a Copenhaguen durant 25 anys (ara n’és professor emèrit). Per la seva particular contribució a les arts, se li va atorgar l’any 1992 la Creu de Dannebrog. Cada estiu dirigeix les Tel-Hai International Piano Master Classes a Hvide Sande (Dinamarca) i a Tel Aviv (Israel) on té, des del 1976, una avinguda amb el seu nom. Després d’anys fora de casa, ara torna per interpretar un repertori basat en obres de Beethoven, Mendelssohn, Liszt i Ravel.
Una altra proposta de música clàssica relacionada amb la població és “Música a la ciutat” que permetrà descobrir o redescobrir espais emblemàtics i racons singulars de Sant Feliu de Guíxols amb música clàssica en directe com a banda sonora i de manera gratuïta. Així, indrets com l’Espai Carmen Thyssen, la Casa Traschler o la Nadal-Udaeta, entre d’altres, es convertiran, gràcies a aquest cicle, en un auditori per un dia.

Amb la voluntat d’obrir i acostar el festival a tota la població, durant els mesos de juliol i agost, s’han programat actuacions en diferents espais. En alguns casos, en cases particulars, cosa que no només significa l’obertura del festival cap a la població sinó també la implicació dels habitants de Sant Feliu de Guíxols cap al festival i a la cultura, ja que en alguns casos, obriran literalment les portes de casa seva.

El més llegit

I després