I després

INAUGURADA L’EXPOSICIÓ DE JOSEP ALBERTÍ

Compartiu aquesta història

Dissabte, 17 de març Sant Feliu de Guíxols es va inaugurar l’exposició de pintura “Josep Albertí: l’etapa suïssa”. Divuit obres que constitueixen el llegat cedit per Claudia Müller-Türler d’Unterstammheim (Suïssa) a finals del 2017 i que amplien el fons de l’artista guixolenc del qual disposa l’Ajuntament a través del seu llegat testamentari personal. L’acte va tenir lloc al Museu d’Història i va comptar amb la presència de Claudia Müler-Türler i familiars.

La inauguració es va encetar a la Sala Abat Panyelles amb les intervencions de Claudia Müller-Türler, Assumpció Bosshard i els tinents d’alcalde Josep Melcior Muñoz i Jordi Vilà. La senyora Müller-Türler va compartir amb els assistents que un dels dies més feliços del 2017 va ser quan van avisar-la que els quadres havien arribat bé a Sant Feliu de Guíxols. Va agrair a tots aquells que van col·laborar “a fer realitat el retorn dels quadres a casa, a la ciutat natal de Josep Albertí, perquè hi puguin ser admirats i entusiasmin a moltes persones”. Müller també va explicar que la seva família coneixia l’artista com “l’atractiu i noble pintor espanyol, tot i que ell sempre deia ‘Jo sóc català'”, i al qual li agradava tant ballar i cantar.

Per la seva banda, Assumpció Bosshard, “la noia catalana que va contactar amb el Museu i hi va col·laborar per a gestionar la donació”, va explicar com es va gestar la idea de la cessió del fons: “Durant una xerrada entre amics, Rosa Gähwiler va dir que els quadres podrien tornar a casa”. Igualment, va recalcar l’estimació que Josep Albertí tenia per les seves arrels i el seu país. Bosshard va esmentar el goig d’exposar les obres en un Museu que ensenya els joves a estimar els valors de la cultura a partir d’iniciatives com la dels jocs interactius.

El tinent d’alcalde Josep M. Muñoz va exposar la intenció de Sant Feliu de Guíxols d’avançar en la línia de Ciutat d’Art: en “allò que ens mou com a ciutadans perquè la bellesa i l’art siguin una realitat que ens porti a ser una ciutat millor”. Així mateix, el regidor de Cultura Jordi Vilà va incidir en la voluntat del consistori a estudiar i aprofundir en l’etapa suïssa de l’artista. Vilà també va voler emmarcar la donació com una recol·lecta del que el propi pintor ha sembrat: la generositat de cedir les seves obres a la ciutat ara es veu retribuïda per la generositat de la família Müller-Türler amb “aquest retruny de capacitat creativa que ens arriba avui”.

L’acte va finalitzar amb el lliurament d’un plat de ceràmica negre elaborat per un artista local com a obsequi a la senyora Claudia Müller-Türler. Tot seguit, es van visitar les obres exposades a l’Espai Albertí, a la tercera planta del Monestir.

La rellevància de les obres que formen el llegat Müller-Türler rau en el període en què varen ser creades, durant el anys 60 del segle XX: un moment en què Josep Albertí, ja consolidat com a pintor a la nostra ciutat, va cercar nous horitzons fora de Catalunya: a França, a Alemanya i a Suïssa. No tots els quadres són de paisatges alpins, també n’hi ha de diferents poblacions de l’entorn geogràfic proper i de racons de Sant Feliu de Guíxols, de natures mortes i altres curiositats.

 

El més llegit

I després