I després

ICV-EUIA presentarà una moció per rebaixar la despesa de llums de Nadal al 50%

Compartiu aquesta història

En el darrer Ple Ordinari de novembre a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, el representant del Grup Municipal d’ICV-EUIA, Jesús Fernández, va demanar al govern el cost de l’enllumenat d’aquest Nadal, obtenint la resposta del regidor de comerç Juanjo Garcia Cañadas.

Un mes després aquesta formació considera que encara cal estalviar més i, els diners sobrants de la partida, destinar-los a mesures d’estalvi energètic. Tot seguit us reproduïm el text íntegre de la seva nota de premsa:

La despesa d’enllumenat de Nadal aquest any a Sant Feliu de Guíxols costarà uns 65.000 € tenint en compte tots els factors necessaris que intervenen en el procés: lloguer de lluminàries, muntatge i desmuntatge, cost laboral de la brigada municipal i consum d’electricitat.

Gràcies al nostre treball en l’equip de govern anterior ja vàrem aconseguir una reducció de més del 40 % del dispendi per aquest concepte.

La necessitat d’austeritat en aquest moments és prou palesa per pensar que els llums de Nadal son pràcticament prescindibles i que, amb una presència simbòlica en llocs clau de la ciutat serien més que suficients. D’altra banda és molt discutible el seu efecte com incentiu de les vendes nadalenques. Aquests dies estem veient com a ciutats com Barcelona, que no ha escatimat lluminàries, els comerciants es queixen de la baixada de despesa per part dels consumidors. El problema, doncs, no s’arregla amb bombetes.

Les bombetes d’incandescència (molt ineficients energèticament) que s’han instal·lat al voltant de l’edifici de l’ajuntament, exemplifiquen de manera clara com es malbaraten recursos tant econòmics com ambientals en lluminàries més que discutibles.

Proposem reduir a la meitat la despesa que genera aquest enllumenat i destinar l’estalvi a realitzar inversions reals en mesures d’eficiència energètica que el govern municipal diu que vol aplicar. Milloraríem per partida doble: estalviant en la factura de la llum que paguem entre tota la ciutadania i reduint els gasos d’efecte hivernacle al medi ambient que produeixen les centrals elèctriques.

A aquest efecte, el nostre regidor, Jesús Fernández, responsable de l’àrea de Sostenibilitat de l’anterior govern, va encarregar auditories ambientals de diversos edificis municipals per tenir paràmetres clars de quines han de ser les actuacions a realitzar. Malauradament, la poca sensibilitat ambiental dels qui l’han precedit, ha fet que aquestes restin en un calaix. Tenim la possibilitat econòmica i les eines necessàries per estudiar aquestes mesures i poder-les aplicar l’any vinent. Ara només cal la voluntat política per fer-ho.

El més llegit

I després