I després

HOMENATGE ALS BRIGADISTES INTERNACIONALS

Compartiu aquesta història

Sota el nom de “Guerra Civil 1938 – Les Brigades Internacionals – Memòries i història” i impulsat des de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà i el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, les tres poblacions de la Vall d’Aro —Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro i Santa Cristina d’Aro— organitzen aquesta tardor un seguit d’activitats per recordar l’hospital de Brigadistes Internacionals instal·lat el 1938 a la platja de Sant Pol per homenatjar-los.

És un programa complet i variat que inclou projeccions comentades, conferències i presentacions de publicacions.
També hi haurà un itinerari que, partint de Sant Pol, arribarà fins al cementiri de Sant Feliu on alguns d’ells estan enterrats, per celebrar-hi l’acte commemoratiu institucional.
Les activitats estaran repartides per diferents espais, algun d’ells vinculat directament amb dependències habitades pels brigadistes com ara l’hotel s’Agaró.

Els actes están dirigits a tothom i són d’accés lliure i gratuit amb aforament limitat.
Teniu accés a la informació completa i actualitzada clicant aquí.
Entre les activitats destaquen:

Divendres 14 de setembre a les 18.00 hores, al Teatre Auditori Narcís Masferrer de Sant Feliu, la projecció del film documental “Lesa Humanitat” escrit i dirigit per Héctor Fáver. És una crida a l’acció per acabar amb la llosa de les fosses comunes. Hi haurà una taula rodona amb participació d’Héctor Fáver, director del documental. La presentació serà a càrrec de l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Sant Feliu de Guíxols

Divendres 21 de setembre a les 19.00 hores, al Centre Cívic Vilartagues, la conferencia “Recuperant la història dels brigadistes” que anirà a càrrec de Lourdes Prades i Carles Hervàs, doctors en Història.

Diumenge 23 de setembre a les 19.00 de la tarda al Tinglado del port de Sant Feliu de Guíxols, projecció del film documental “Spanien im herzen – Hans Beimler und Andere” – “Espanya al cor – Hans Beimler i d’altres”. Està dirigit per Karlheinz Mund i parla sobre el brigadista alemany Hans Beimler. Es presenta en V.O.S en castellà.
També hi haurà taula rodona amb participació de Karlheinz Mund, director del documental.

Divendres 5 d’octubre a les 19.00 hores a la sala d’actes de l’Hotel s’Agaró, conferència “L’hospital de les brigades internacionals núm. 4 de S’Agaró” a càrrec de la investigadora Esther Bussot.

Diumenge 7 d’octubre a les 10.00 del matí “De Sant Pol a a Sant Feliu de Guíxols-Els llocs viscuts pels brigadistes”, una caminada amb sortida de l’Hostal de la Gavina amb l’investigadora Esther Bussot i l’arxiver Jordi Gaitx.
El mateix diumenge, a la 1 del migdia, acte d’homenatge al cementiri de Sant Feliu de Guíxols.
Serà un acte institucional d’homenatge als brigadistes internacionals enterrats a la ciutat.

Dimarts 15 d’octubre a les 19.00 de la tarda a la Plaça Mossèn Baldiri Reixach de Santa Cristina d’Aro, acte de memòria “Dia Nacional de les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme”. Serà un homenatge a dos afusellats a Santa Cristina en època franquista, Mariano Vendrell i Joan Llambí

Dissabte 10 de novembre a les 12.00 a l’Antic Casino de Castell d’Aro presentació del Volum 37 de Publicacions de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà a càrrec de Francesc Aicart, president de l’IEBE

Finalment, al mes de desembre “Solidaritat en temps de guerra”, amb la presentació de l’Arjau núm. 81, la revista cultural d’edició municipal, coordinada per l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols. En aquesta ocasió dedicada a la commemoració de la retirada dels Brigadistes Internacionals.

Fons i autor fotografia Vicenç Gandol Jordà

El més llegit

I després