I després

Guíxols des del Carrer fa una valoració sobre la nova ordenança municipal d’animals

La nova ordenança municipal d’animals no resol problemes històrics. Es un pas endavant perquè l’actual tenia més de trenta anys, però manca control sanitari del gats i espai a la platja pels gossos

Compartiu aquesta història

La nova ordenança municipal d’animals no resol problemes històrics

Es un pas endavant perquè l’actual tenia més de trenta anys, però manca control sanitari del gats i espai a la platja pels gossos

És indubtable que la nova normativa incorpora elements que fins ara no estaven prou regulats; qüestions com són l’obligació inequívoca de censar i posar xip a tots els animals de companyia, no només els gossos sinó també els gats; posar en marxa la col·laboració amb la Fundació Fauna per teixir una xarxa de persones voluntàries que tinguin cura i control de les colònies de gats; l’aplicació d’un protocol a seguir quan  una persona es troba un animal perdut o ferit a la via pública; o el fet que s’hagi millorat i endreçat l’espai i les gàbies on aquests animals són guardats fins que els venen a recollir.

No obstant, el nou text no actualitza algunes de les deficiències que té  la ciutat  en matèria d’animals, com ara disposar d’un espai permanent a la platja per a gaudi dels gossos o millorar el control sanitari que es dóna a les colònies de gats.

Per l’espai permanent a la platja, Guíxols des del Carrer-ECP ha presentat tres propostes diferents d’espais, però cap d’elles ha estat atesa, evidentment amb una clara falta de voluntat política per tirar-ho endavant. La proposta que fa el govern d’habilitar en el futur una de les cales del municipi no és viable, perquè les cales de Sant Feliu de Guíxols no tenen ni la topografia ni l’accés idonis per convertir-se en un espai de passeig per a gossos amb lloc adequat també pels seus amos.

Pel que fa al control sanitari als gats ferals, no es pot vincular el nombre d’esterilitzacions a un pressupost anual tancat, sense tenir en compte el nombre total de gats a esterilitzar. Una colònia controlada és estable quan el nombre de gats esterilitzats arriba al 80%. Aquest hauria de ser l’objectiu del primer any, és a dir, pràcticament el doble de les 90 esterilitzacions programades pel 2021. El govern tampoc ha volgut crear una partida pressupostària per destinar-la a les revisions sanitàries que són necessàries per desparasitar els gats de cucs i puces i vacunar els gats més joves contra la leucèmia i la sida felina. Una colònia controlada ha de ser també una colònia sana on quedi garantit el benestar dels animals i, al mateix temps, s’evitin problemes de salubritat i es disminueixin  les possibles molèsties veïnals.

Finalment, el cens genètic per a gossos (una de les grans novetats presentades en el seu moment pel govern), pràcticament queda en no res perquè l’ordenança no desenvolupa un calendari per a la seva gradual posta en marxa, sinó que al final de l’articulat, posposa sine die la seva aplicació  .

El més llegit

I després