I després

GDC VOL QUE L’AJUNTAMENT ES PASSI A LA BANCA ÈTICA

Compartiu aquesta història

Guíxols des del Carrer ha avançat una de les propostes que portarà al Ple de juny que es celebrarà el dijous dia 30, a través de la qual demanarà que l’Ajuntament deixi de treballar amb el Banco de Santander i es passi a la banca ètica, segons es desprèn del següent redactat:

“El Banc de Santander, on la ciutadania de Sant Feliu de Guíxols anem a pagar la nostra contribució municipal és la empresa espanyola amb més connexions amb els paradisos fiscals. Guíxols des del Carrer-Entesa vol que el diners públics deixin de treballar amb entitats on només priva el guany econòmic per passar-se a la banca ètica.

Per banca ètica es coneix al conjunt d’entitats financeres que tenen una oferta que no està condicionada exclusivament al criteri del risc en la rendibilitat econòmica, com passa per exemple en la banca tradicional. Els seus serveis es basen també en altres criteris com el de la cooperació i la sostenibilitat, i els seus projectes tenen una gestió totalment transparent que prioritza el comerç just, l’ajuda social i les inversions favorables al medi ambient.

Avui una part molt important de la ciutadania considera que en l’actual context de crisi la banca, com la coneixem tradicionalment, ha tingut com a mínim un comportament poc adequat. De fet, les entitats financeres han estat el gran motor que ha alimentat l’especulació que ens ha portat fins a la crisi, posant el seu propi benefici per sobre del bé comú i el de la ciutadania. A més, la poca transparència d’aquesta banca en les seves inversions provoca que sovint la ciutadania siguem còmplices sense saber-ho d’accions que alimenten encara més les desigualtats socials (per exemple, és conegut que la majoria d’entitats financeres tradicionals tenen vincles d’inversions amb empreses armamentistes d’arreu del món). La necessitat de voler transformar aquesta realitat desigual i sovint injusta ens porta a responsabilitzar-nos de qualsevol acció de la qual tinguem capacitat de decisió, també des del municipalisme.

Per això, Guíxols des del Carrer portarà al Ple una proposta on es plantejarà la realització d’un informe de caire tècnic amb l’objectiu d’anar adaptant progressivament les operacions bancàries del consistori a entitats de banca ètica, i també, que les partides pressupostàries destinades a les associacions locals i a la cooperació al desenvolupament es dipositin a partir del proper exercici en comptes d’entitats reconegudes com a banca ètica”.

El més llegit

I després