I després

Joaquim Nadal investigat

Compartiu aquesta història

L’exconseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal (PSC), segons informa el diari El Punt Avui, és investigat per mandat d’un jutge de Barcelona per presumptes irregularitats comeses en una operació urbanística executada l’any 2006, i dilluns va comparèixer, acompanyat d’un advocat, davant la Guàrdia Civil, que li va prendre declaració actuant com a policia judicial. Aquell conveni urbanístic signat fa set anys a tres bandes –l’Institut Català del Sòl (Incasòl), del qual Nadal era president del consell d’administració, l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro i l’empresa promotora del polígon industrial el Molí d’en Reixac de Solius– comprometia el govern de la Generalitat a comprar uns terrenys industrials per una xifra de 7,5 milions a canvi que els promotors abandonessin la idea de convertir aquells 65.000 metres quadrats de sòl en 77 naus industrials i poder atendre, així, les peticions de grups ecologistes que vetllaven des de feia temps perquè la zona es preservés.
En la declaració davant la Guàrdia Civil hi va ser cridat, a més de Nadal, l’exdirector d’Urbanisme de la Generalitat, Joan Llort, i l’exgerent de l’Incasòl, Emili Mas, que també van declarar amb els seus advocats, el secretari de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, Miquel Coma, que va emparar-se en el dret a no declarar, i l’exalcalde socialista de Santa Cristina d’Aro, Ricard Herrero, que va excusar-se per raons de salut. Segons ha pogut saber aquest diari, la Guàrdia Civil s’ha personat a l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro per demanar documentació almenys en dues ocasions al llarg dels últims tres mesos.
L’exconseller socialista va excusar-se de no poder explicar res, ja que la investigació està encara sota secret de sumari, però va apuntar la seva voluntat que s’aclareixi tot aviat. Nadal va manifestar que “comprar terrenys per protegir la Vall de Solius no és un delicte” i va afirmar que ell sempre s’ha mogut “en totes les administracions avalat per la legalitat i amb tots els informes corresponents”. “No m’he mogut mai per res que no hagi estat l’interès públic”, va assegurar Nadal.
L’operació per aturar el projecte Molí d’en Reixac va consistir en la compra per part de la Generalitat d’un 50 per cent del polígon industrial als promotors i buscar-los uns terrenys en un altre espai pròxim per poder-lo desenvolupar. La zona escollida va ser el sector Bernades, on es comptava que s’hi podrien instal·lar les empreses. Finalment, la crisi ho va fer fracassar.

El més llegit

I després