I després

EXPOSICIÓ “A TOTA MÀQUINA!” A L’ANTIC HOSPITAL

Compartiu aquesta història

Des d’aquest divendres, 2 de març, es pot visitar l’exposició-taller “A tota màquina!” , una mostra amb jocs, maquetes i personatges que permetrà jugar i conèixer alhora el món que envoltava el ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols a Girona, on hi podran gaudir petits i grans.

Es tracta d’una exposició que demana una participació activa al visitant. El primer àmbit introdueix en el trajecte, amb un plafó de grans dimensions que s’ha d’omplir amb tot un seguit de construccions (estacions, ponts, dipòsit d’aigua perquè la locomotora pogués reposar a mig camí,…) des del port de Sant Feliu fins a la ciutat de Girona, en la connexió amb el tren gros, cap a destins més llunyans.

Dues grans maquetes (la del port i la de l’estació de Sant Feliu) permeten de copsar els detalls dels edificis, de les grues del port, de l’interior i exterior del vaixell a punt de càrrega.

Una altre àmbit remet a la gent, tant els qui hi treballaven com els que l’utilitzaven. Unes nou figures a mida real apropen al maquinista, la guardessa de la barrera, el cap d’estació, la brigada de via, i també els passatgers de primera i de segona. És possible fins i tot disfressar-se, tot mirant de semblar-se a aquests tipus del passat.

Per finalitzar, es pot jugar amb un recurs interactiu basat en la informació i documentació històrica. A través d’un grafisme atractiu, uns personatges mostren on calia anar a buscar els diferents materials que varen servir per construir el ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols. I un cop construït, un joc de simulació permet conduir el tren, accelerant i reduint el pas si cal, fins arribar a la ciutat de Girona. És un nou recurs elaborat des del Museu que s’ofereix també en línia perquè sigui accessible des de les aules o des de qualsevol ordinador de sobretaula o dispositiu mòbil.

Es culmina, doncs, la celebració dels 125 anys de la inauguració d’una la línia de ferrocarril que de 1892 a 1969 va unir pobles i ciutats. Un tren impulsat pels industrials locals, que va fer més fàcil el transport de les mercaderies des del port de Sant Feliu de Guíxols i les fàbriques.

El Museu d’Història s’afegeix així als Tallers d’Història del curs 2017-2018 i treballa conjuntament amb l’Arxiu Municipal i la Biblioteca Octavi Viader, per aprofundir en el coneixement de la història de Sant Feliu de Guíxols. Ajudar a comprendre la història general a partir d’allò que ens és proper, fer-nos sentir més lligats al nostre entorn i estimar el patrimoni que ens parla del passat.

Mentrestant, la resta de pobles de l’antiga línia de ferrocarril també celebren aquest 125 aniversari, amb una exposició itinerant que va seguint la seva via i del seu pas per sant Feliu el juny de l’any passat, ara ja és a punt per a ser visitada a Quart i a Girona.

L’exposició ha comptat amb la col·laboració especial d’Ignasi Griñón, de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de les Comarques de Girona, de Néstor Sanchiz i de Josep Almar. El treball i implicació en la temàtica dels centres d’ensenyament de la ciutat ha estat la base d’aquesta mostra.

Antic Hospital Municipal (Carrer Hospital, 25-35, 17220 Sant Feliu de Guíxols – Girona)

Horaris de visita:
De dilluns a dissabte: d’11 a 14 h. I de 16 a 19 h.
Diumenges i festius: d’11 a 14 h.
Els dimarts romandrà tancat

“A tota màquina! La gent del tren” és una producció de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols – Museu d’Història

Amb el suport de:
Diputació de Girona
Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Comissariat: Xavier Roca
Disseny i realització del recurs interactiu: Judith Albertí, Dani Serrat
Disseny de l’itinerari-joc de l’espai expositiu: Dosis
Il·lustracions dels personatges: Marc Franquesa i Dígit

 

El més llegit

I després