I després

ERC valora la seva abstenció en el punt del Ple Municipal que tracta el nou contracte d’escombraries

La secció local d' ERC fa una valoració de la seva abstenció en la votació del plec de condicions que ha de regir el nou contracte de neteja i recollida d'escombraries de Sant Feliu de Guíxols.

Compartiu aquesta història

(Fotografia: imatge d’arxiu)

La secció local d’ ERC fa una valoració de la seva abstenció en la votació del plec de condicions que ha de regir el nou contracte de neteja i recollida d’escombraries de Sant Feliu de Guíxols, en passat Ple Municipal. A continuació teniu l’escrit complet.

ERC fa una abstenció a l’aprovació del nou contracte d’escombraries que no presenta canvis de fons, segueix essent poc ambiciós i arriba tard

En el Ple extraordinari del 17 de febrer s’ha tornat a portar a aprovació el contacte de neteja i recollida de residus de la nostra ciutat . Fa un any, al febrer de 2020 es va fer una aprovació de la proposta que feia el Govern per a treure el concurs per a la gestió del servei a la nostra ciutat els propers anys. La segona vegada, va ser a l’agost del 2020 quan per una incidència en l’obertura de les pliques, es va haver d’aturar el procediment i tornar a començar. Per això aquesta és la tercera vegada que aquest Ple ha d’afrontar la qüestió en només un any.

Al febrer de 2020, segons paraules del mateix Govern el nou contracte era una proposta llargament estudiada i la millor proposta que la ciutat podia tenir. De fet cal recordar que el mateix alcalde durant la campanya electoral del maig de 2019 va dir als ciutadans que en 100 dies aquest tema estaria resolt i que en aquest termini, el nou plec estaria aprovat i la licitació del nou contracte estaria en marxa.

No va ser fins 6 mesos més tard, al febrer de 2020, quan el Govern va portar el nou contracte a l’aprovació del Ple. En aquell moment ERC va abstenir-se en considerar-lo poc ambiciós especialment pel que fa a la millora dels nivells en la gestió del rebuig, ja que la proposta només indicava una intenció sense fer-ne efectiva l’execució.

També era poc ambiciós pel que fa a les campanyes de divulgació i pedagogia necessària per canviar els hàbits dels usuaris en la manera de gestionar els seus residus que no estaven incloses en el contracte ni l’ajuntament les havia previst en el pressupost. Recollir malament té costos mediambientals que no ens podem permetre, però també econòmics. Cal que els ganxons i les ganxones sàpiguen que gestionar bé els residus vol dir pagar menys, ja que el cost de la factura que l’Ajuntament paga pels nostres abocaments està directament relacionada amb la qualitat de la recollida selectiva dels residus. Com pitjor ho fem més pagarem.

Uns mesos després, a l’agost en un nou Ple, el govern va aprovar un desistiment de la contractació per un error informàtic en el procediment. Al Ple ja vam pronosticar que això representaria un retard d’uns quants mesos en l’entrada en vigor del nou contracte i vam demanar que s’aprofités per introduir algunes millores. En aquell moment l’alcalde ens va acusar d’oportunistes perquè el tràmit no duraria més d’un mes i mig o dos. Està clar que passat novament mig any i tenint en compte el temps que duri la nova licitació, nosaltres teníem raó.

El Plec que s’ha portat a aprovació aquest 2021 és diferent, sobretot pel que fa a la durada de la concessió que passa a ser de 10 anys i a l’eliminació dels dos lots que preveia el contracte anterior. Aquests canvis són dos fets cabdals i per nosaltres, sobretot el segon, s’acosta més al que defensàvem el passat mes de febrer. Malgrat valorem positivament el canvi des d’un punt de vista tècnic, no podem deixar de dir que políticament demostra una certa improvisació, ja que després de dir que el redactat presentat el febrer de 2020 estava molt estudiat i era la millor proposta per la ciutat, ara es porta a aprovació una proposta diferent.

El contracte canvia també en alguns punts que nosaltres ja vam defensar el passat febrer de l’any 2020, com és la inclusió de la neteja de les platges o els camins de ronda, o les mini-deixalleries que ens han de servir per fer un reciclatge correcte d’aquells elements que no tenen cabuda als contenidors de fracció que podem tenir a les bateries.

Per tot això ERC ha tornat a fer una abstenció responsable, perquè pensem que la gestió fins a avui d’aquesta licitació era molt millorable tenint en compte el temps que porta sobre la taula, i perquè no s’ha complert la paraula de l’equip de govern en cada proposta al respecte. No dubtem que amb el nou contracte hi haurà una millora en la neteja de la ciutat, sobretot perquè el punt de partida és un contracte precari després de moltes pròrrogues, però dubtem que des del primer moment es faci el canvi de model que necessitem sobretot pel que fa a la recollida. Nosaltres seguim apostant per començar des de l’inici del contracte a canviar els hàbits dels ciutadans i les ciutadanes a l’hora de dipositar la seva brossa. Un canvi necessari si creiem que mediambientalment no podem seguir com en les dècades anteriors.

El més llegit

I després