El 5 d’octubre es va celebrar una nova sessió del procés de participació ciutadana obert per tal que els veïns poguessin opinar sobre el projecte d’arranjament de la Placeta Sant Joan.

Sota la placeta coexisteixen l’aparcament privat de l’edifici “Placeta de Sant Joan, 2-10” i el centre de transformació. L’espai públic està envellit i hi ha filtracions des de la placeta cap a l’aparcament. El volum del centre transformador que sobresurt, i els desnivells que provoca l’aparcament fan que l’espai resulti tancat i poc útil. S’afegeix a aquesta situació la col·locació d’un nombre important de contenidors de recollida d’escombreries.

El projecte que està valorat en 381.035.-EUR dels quals 176.974.-EUR estan finançats amb una subvenció de PUOSC de la Generalitat, minimitza els desnivells actuals, resol la impermeabilització de l’aparcament i trasllada el centre transformador a l’antic accés d’ambulàncies de l’hospital pel carrer del Mall. Per tal d’embellir l’espai, el projecte proposa la plantació d’arbrat i la col·locació de mobiliari urbà mòbil; a més des de l’Ajuntament s’ha afegit la proposta de soterrament de les escombraries amb un sistema innovador.

Aquests contenidors soterrats a diferència dels sistemes utilitzats fins ara al municipi no consten de cap mecanisme elèctric ni hidràulic i funcionen simplement estirant els contenidors amb el mateix camió que ara buida els contenidors que estan a ran de carrer.

Segons la regidora d’obres públiques i participació ciutadana Dolors Ligero, que està molt satisfeta de la resposta dels veïns al procés de participació, totes aquestes actuacions oferiran una nova imatge verda, agradable i acollidora a la plaça i faran possible recuperar aquest espai per a l’ús públic, podent realitzar activitats de lleure planificades tant pel propi ajuntament com per altres entitats del municipi.

Durant el procés en el que han participat en total una quarantena de veïns i comerciants de la zona, els assistents van fer les consideracions que van creure oportunes i es van prenen les següents decisions:

-1 Soterrar els contenidors, acceptant la proposta que presentava l’ajuntament i que en principi no estava contemplada al projecte.
-2 Mantenir el mobiliari mòbil tal com preveu el projecte.
-3 L’arbrat de proporció vertical no pot ser ni pollancre ni xiprer, donant confiança a l’arquitecte perquè decideixi aquell que consideri millor.
-4 Mantenir la font del carrer Sant Pere i fer que funcioni, amb els sistemes tècnics que es considerin oportuns.
-5 Peatonalitzar el carrer Hospital prohibint la entrada de vehicles excepte a veïns i serveis.

Els plans de l’Ajuntament a mig termini son que el tram de la carretera Girona a l’alçada del carrer Sta. Magdalena fins el Monestir passant per la Placeta Sant Joan esdevingui en un passeig peatonal ó semi-peatonal amb més arbrat que potenciï aquesta zona i posi en valor la Placeta Sant Joan i el Monestir donant al visitant una imatge del centre ciutat a on passejar i comprar còmodament amb les avantatges d’un centre comercial al aire lliure.