Segons informa el DDG, el mosquit tigre ha continuat al punt de mira del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter aquest 2010, per tercer any consecutiu, com demostra la memòria que recull la seva activitat anual. En els catorze municipis controlats per aquest servei s’han repartit 446 trampes i punts d’alerta, en 117 de les quals s’han detectat mosquits tigre. Prop de la meitat, 52, s’han situat a Castell-Platja d’Aro i un altre bon nombre, 36, a l’Escala.
El Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter ha dut a terme la seva tasca en 6 poblacions de l’Alt Empordà i 8 del Baix Empordà. A Vilajuïga, l’Armentera, Sant Pere Pescador, Ullà, Palau-Sator i Bellcaire d’Empordà no han constatat la presència de mosquit tigre, però a la resta sí i els tècnics hi han realitzat 61 accions de control específiques que inclouen les dels embornals, que es fan de manera sistemàtica i redueixen les possibilitats que l’espècie proliferi a la via pública.
Com a conclusió general, l’organisme explica que es continuen produint intents d’entrada de l’insecte a les comarques de Girona. També informa que la majoria dels focus detectats aquest any es corresponen a llocs de gran afluència de gent, com ara aparcaments, zones hoteleres, blocs d’apartaments o mercats, però també en espais menys concorreguts. I en alguns casos, com Torroella de Montgrí i Castelló d’Empúries, fins i tot s’han localitzat més focus que l’any passat. Sobre aquests dos municipis, a la memòria s’apunta “la sospita que en alguns punts concrets s’hagi pogut establir alguna primera zona de colonització”; llocs que coincidirien amb espais privats, així que des del Servei remarquen la necessitat de buscar la col·laboració de la gent per aplicar mesures preventives.
Castell-Platja d’Aro ha concentrat el major nombre de positius; és a dir, de deteccions de mosquits en les trampes i alertes col·locades pels experts. En concret, s’han localitzat larves i exemplars de mosquit tigre en el 86,67% dels 60 punts de detecció del municipi, l’índex més gran de tots els controlats. Aquest fet ha portat el Servei de Control de Mosquits a qualificar d'”espectacular” l’evolució de l’espècie a Castell-Platja d’Aro, on considera que s’hi ha establert de manera definitiva. Per aquest motiu, i de cares al 2011, l’organització recomana incidir de manera especial en les campanyes informatives a la població i a gremis professionals com el de la jardineria.
L’Escala és una altra població amb una presència destacada de mosquit tigre, ja que se n’ha localitzat al 45,57% de les trampes. En aquest cas, els especialistes expliquen que s’ha produït una evolució lenta i no temen que es converteixi en un assumpte preocupant.
Els resultats obtinguts el 2010 mostren, d’altra banda, que el treball per controlar aquest insecte ha estat efectiu a Roses, Pals, Begur i Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura; on el Servei estarà alerta per si es produeixen rebrots.