I després

El llibre Tombes & Lletres es presentarà aquest dissabte al cementiri de SFG

Compartiu aquesta història

Edicions Sidillà i l’Ajuntament de Sant Feliu, a través de l’Àrea d’Història, Coneixement i Difusió presentaran aquest dissabte, 8 d’octubre, a les 12 del migdia, el llibre Tombes & Lletres al Cementiri Municipal de Sant Feliu de Guíxols amb la intervenció Judit Pujadó i Xavier Cortadellas, coordinador de l’obra, a més de la participació, en la lectura de textos, de la professora i poetessa guixolenca Àngela Ribas.

Explica Júlia Torrent que Tombes & Letres és un homenatge especial i diferent a la nostra literatura. Els editors han convidat a 41 escriptors contemporanis a fer petites peces de ficció sobre autors que ja han mort amb la intenció d’evidenciar el llegat que uneix unes generacions a les altres en la cadena de la llengua i de la cultura.

La llibertat que han tingut els escriptors es tradueix en textos d’una gran diversitat on apareixen pràcticament tots els gèneres literaris, des de la poesia fins al relat negre, des del teatre, fins a les memòries personals o les cròniques periodístiques.

Les parelles literàries no són gratuïtes. Lectors declarats i fascinats han escrit sobre aquells que consideren els seus mestres, d’altres sobre aquells que van ser amics seus, i encara d’altres comparteixen una ubicació territorial o un gust literari.

Potser és per això que Tombes & lletres, il·lustrat amb fotografies dels nínxols, les tombes o llocs on reposen, no és un llibre de morts, si no un llibre de vius, perquè els textos ens remeten als qui els han escrit i a allò que fa que la tomba d’un poeta o un escriptor mai no sigui un espai de silenci, sinó un lloc ple de paraules, el lloc on reposa algú de qui sabem moltes més coses, i a qui coneixem més i millor, que moltes de les tombes d’altres coneguts.

Finalment Tombes & lletres és també un llibre ple d’altres llibres que se citen, que s’evoquen, o que formen part del joc literari, un gran calaix ple de lletres que ens permet resseguir la història de la literatura des del s. XIII amb Ramon Llull fins al s. XXI i que abasta tot l’àmbit dels Països Catalans i fins a la Bretanya, on hi ha les venerades restes de Sant Vicent Ferrer. “L’amor no cau mai”, diu, en grec, a la tomba on reposen Carles Riba i Clementina Arderiu, o “I seràs per sempre poble”, al nínxol on reposa el també poeta Vicent Andrés Estellés. Proclames que també volen ser les d’un poble i d’una cultura.

Algunes de les parelles literàries són: Pompeu Fabra-Antoni Puigverd, Ramon Llull-Albert Roca, Sant Vicent Ferrer-Judit Pujadó, Ausiàs March-Mireia Lleó, Àngel Guimerà-Quim Lecina, Jacint Verdaguer-Narcís Comadira, Narcís Oller-Tània Juste, Joaquim Ruyra-Rosa Font, Joan Maragall-Arnau Pons, Santiago Rusiñol-Jordi Bonet-Coll, Caterina Albert-Vicenç Pagès Jordà, Eugeni d’Ors-Francesc-Marc Álvaro

 

El més llegit

I després