I després

El CAP de Sant Feliu de Guíxols ofereix un programa de suport als malalts de diabetis

Aquest mes de novembre s’ha celebrat el dia mundial de la diabetis, concretament el dia 14. El Centre d’Atenció Primària (CAP) de Sant Feliu de Guíxols ha iniciat en el ‘Programa Pacient Expert Catalunya’ a l’entorn de la diabetis.

Compartiu aquesta història

Aquest mes de novembre s’ha celebrat el dia mundial de la diabetis, concretament el dia 14. El Centre d’Atenció Primària (CAP) de Sant Feliu de Guíxols ha iniciat en el ‘Programa Pacient Expert Catalunya’ a l’entorn de la diabetis. Es tracta d’un projecte promogut per la Generalitat de Catalunya on el CAP facilita una formació a un pacient real (el Pacient Expert) sobre la seva pròpia malaltia i, un cop a la setmana, aquest es troba amb altres malalts i ell explica el que ha après, comparteixen dubtes, pors i experiències sobre la malaltia que tenen. En aquestes sessions el personal sanitari només hi és com a observador, excepte si han d’intervenir per necessitats tècniques puntuals. L’objectiu és que el malalt pugui parlar amb persones que es troben en la mateixa situació, es formin sobre la seva malaltia, s’entenguin i puguin resoldre problemes plegats.

La Diabetis Mellitus és una malaltia que es caracteritza per l’augment dels nivells de glucosa en sang degut a que el pàncrees no fabrica insulina. Hi ha diferents tipus de diabetis però la Diabetis Mellitus de tipus 2 (DM2) és un seriós problema de salut pública en increment continu. Tant és així que, segons la OMS, constitueix una de les pandèmies del segle XXI.

Sílvia Joher, infermera del CAP de Sant Feliu de Guíxols ens explica la finalitat del projecte:

“L’objectiu és fomentar aquesta autonomia, aquesta destresa, aquest aprenentatge, aquest empoderament des d’una persona que té la pròpia malaltia. No és el mateix parlar amb algú que no té la malaltia que no pas amb un malalt real. El qui té la malaltia té moltes més habilitats , destreses i molt aprenentatge assolit que potser un altre no té. ”

El programa consta de nou sessions, una a la setmana, d’ 1:30h, al llarg d’uns dos mesos i mig que inclou una part teòrica i una part pràctica. El nombre de participants és de 10-12 persones per grup.

Els responsables del projecte a Sant Feliu de Guíxols valoren molt positivament aquesta iniciativa i es mostren molt contents dels resultats que proporciona en tots els àmbits.

El Pacient Expert que ha participat a l’edició d’enguany, Josep Murlà, malalt de diabetis ‘tipus 2’, ha valorat com un èxit rotund aquesta experiència. [Per escoltar la seva experiència cliqueu l’àudio de més avall].

Després de l’èxit han decidit plantejar una segona edició de cares al primer trimestre de l’any 2020. Els pacients interessats que sentin que pot ser-los útil formar part del programa poden demanar informació al seu metge de capçalera i els posarà en contacte amb el projecte.

El més llegit

I després