I després

Detinguts per estafa i receptació al B.E

Compartiu aquesta història

Agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric, adscrita a l’Àrea Central d’Investigació de Patrimoni, de la Divisió d’Investigació Criminal, van detenir a Sabadell i a Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), els dies 16 i 19 de gener, dos homes de nacionalitat equatoriana i de 34 i 43 anys i veïns de l’Hospitalet de Llobregat, per un delicte d’estafa i un altre de receptació.
Segons informen des de l’Àrea de Comunicació de Mossos d’Esquadra, els fets es remunten al dia 25 de maig de 2013, a Platja d’Aro (Baix Empordà), on una patrulla que estava fent un control preventiu per evitar robatoris va aturar una furgoneta. Després d’identificar els seus dos ocupants van trobar dins del vehicle i dins d’una caixa, 22 figuretes d’aspecte envellit i estil sud-americà.
Els dos homes no van saber donar cap explicació lògica de la procedència d’aquelles figuretes d’argila. Per això, i davant la possibilitat que fossin sostretes els agents van intervenir les peces.
Després de fer diferents gestions, els agents de la comissaria de Sant Feliu de Guíxols les van trametre a la Unitat Central de Patrimoni Històric dels mossos d’esquadra.
Els policies van fer un estudi d’estil i morfologia i van contactar amb el Departament d’Art i Musicologia de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per tal d’autentificar les figures.
Finalment, els mossos i els membres experts en arqueologia i art precolombí de la UAB van concloure que 10 de les 22 figures eren autèntiques. El fet que més de la meitat fossin falsificacions s’atribueix a que anirien destinades a col·leccionistes poc avesats en la matèria.
Aquestes figures formarien part de la cultura Mantenya, que s’ubicava al litoral equatorià, des de l’illa de Puna, fins a l’actual frontera amb Colòmbia i formarien part d’un jaciment de la zona de Montecristi, a la provincia de Manabí (Equador).
Les peces estarien datades entre els anys 1100 i 1500 DC i el seu valor al mercat oscil·laria entre els 500 a 1000 euros el total de les 10 peces.
Els policies van contactar amb el consolat d’Equador, que ja s’ha interessat en repatriar aquestes peces precolombines d’alt valor històric i que procedien dels jaciments que van ser declarats Patrimoni Cultural Natural i Històric de la Nació.
Finalment el 16 i el 19 de gener del 2015 els mossos van localitzar les dues persones que havien transportat les peces i les van detenir com a presumptes autores de dos delictes, un d’estafa i un altre de receptació.
La investigació no es dona per tancada i no es descarten noves imputacions.
Els dos homes, un dels quals té antecedents, compareixeran davant el jutjat competent de Sant Feliu de Guíxols quan siguin requerits.

El més llegit

I després