I després

Desacord entre Generalitat i ajuntaments per qui ha de pagar el tancament de l’abocador de Solius

Compartiu aquesta història

Després d’anunciar que Solius es clausurarà d’aquí a dos mesos, complint la sentència del TSJC que ordena tancar l’abocador, la Generalitat s’ha reunit aquest dimecres amb els representants del consorci. La trobada, convocada d’urgència, s’ha celebrat a l’Ajuntament de Llagostera, municipi que ostenta la presidència de la mancomunitat (formada també per Platja d’Aro, Santa Cristina, Sant Feliu de Guíxols i Calonge).

Segons informa l’ACN, de la reunió, allò que n’ha quedat clar és que els costos de clausura de l’abocador, als quals s’hi suma la hipoteca de fer-ne el manteniment durant 30 anys, es convertiran en l’autèntic cavall de batalla entre l’ARC i els ajuntaments. Sigui com sigui, l’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas considera que ha de ser la Generalitat qui assumeixi els més de 20 milions d’euros que, se suposa, costarà tancar l’abocador.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire afirma que és el consorci de Solius qui ha d’assumir els costos de la clausura.

Ara bé, el director ja avança que no deixaran “sols” els ajuntaments i que, per fer-los “menys dolorosa” aquesta situació, els ajudaran a buscar finançament. “Contribuirem a buscar la solució”, diu Peraire, sense estar-se de criticar que el consorci no hagi fet “dipòsit de diners” per afrontar la clausura. “Teòricament, hauria d’haver anat fent coixí per assumir-ho”, afirma.

Més enllà dels costos de la clausura, també hi ha la incògnita d’on s’abocaran les deixalles un cop la Generalitat decreti el tancament del dipòsit de Solius. Per parlar-ne amb la vintena d’ajuntaments que hi aboquen les escombraries, i fer-los arribar la seva proposta, l’ARC convocarà una reunió el proper 1 de febrer a la tarda al Consell Comarcal del Baix Empordà.

Motas espera que a la propera reunió ja es tingui més clar com es resoldrà la situació.

Isaac Peraire explica que l’objectiu és que tots aquests municipis portin les deixalles a plantes de tractament de residus abans de llançar-les a un abocador. “Si en reduïm la quantitat, serà una oportunitat que aprofitarem”, diu el director de l’ARC. Sobre quin serà el destí d’aquells que hagin d’anar a parar a un dipòsit, però, Peraire encara es manté caut (entre les opcions, s’ha parlat de Lloret, Pedret i Marzà o Vacarisses).

El més llegit

I després