I després

DE MOMENT 160 PISOS BUITS A SFG

Compartiu aquesta història

El govern de Sant Feliu de Guíxols ha activat el nou protocol per donar ús als habitatges buits del municipi que pertanyen a entitats bancàries. Aquesta setmana han adreçat dues cartes a Bankia i Banc Sabadell en què sol·licita a les entitats que designin interlocutors per negociar la incorporació d’alguns dels pisos a la borsa municipal de lloguers socials, com preveu la moció aprovada al gener a instància de la plataforma local d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i amb el suport unànime de tots els grups, informa El Punt Avui.
El regidor d’Habitatge, Joan Vicente, explicava que es donen “un termini de dos mesos per començar a trobar solucions”, i que han començat per les dues entitats perquè són les titulars de “pràcticament el 90% dels més de 160 habitatges buits que s’han detectat fins ara”. A les dues cartes, signades a més de Vicente per l’alcalde, Joan Alfons Albó, hi han adjuntat una llista de les finques comprovades només amb la informació de què disposa el consistori: el titular del rebut de l’IBI i cap inquilí o propietari empadronat.
Actualment, en la borsa de lloguer que gestiona el consistori la majoria de preus oscil·len entre els 250 i els 350 euros de renda mensual. El regidor defensa que “són preus raonables”, però que deixen fora les famílies amb rendes més baixes, de manera que aspiren a “ preus de lloguer social que no superin el 30% dels ingressos de la unitat familiar”. El govern local espera arribar a acords i no haver d’arribar a l’extrem “coercitiu” de les sancions. En el cas de Bankia, abans que s’aprovés la moció ja s’havia avançat en la línia de donar ús a alguns dels habitatges, explica l’edil, “però la bona predisposició dels responsables de l’oficina es va diluir en instàncies superiors”.
D’altra banda, la portaveu local de la PAH, Mercè León, destaca el fet que “a l’Ajuntament s’està treballant a iniciativa de la plataforma”, i espera que si les entitats no s’avenen a donar ús social als pisos s’activi el protocol previst de multes. León explica que els activistes de la PAH han començat una feina de camp per detectar altres pisos de bancs dispersos per diferents comunitats de veïns. I argumenta que la feina és feixuga perquè en molts casos les execucions hipotecàries no s’inscriuen en el registre de la propietat.
Per Vicente, l’objectiu és poder dotar a curt termini la borsa social d’algunes desenes d’habitatges per a la llista de demandants, que cada mes s’incrementa també amb famílies que no tenen prou diners per pagar un lloguer a preu de mercat.

El més llegit

I després