I després

Crònica xerrada sobre drogues

Compartiu aquesta història

Un any després de llegir la seva tesis doctoral sobre “Coneixements dels professionals de la salut de l’atenció primària sobre la prevenció del consum de drogues”, Alícia Baltasar va participar en el cicle Salut i Societat amb una interessant i reflexiva conferencia en la que va resumir el treball de camp que ha estat realitzant en els últims anys, amb l’objectiu de conèixer la formació dels professionals sanitaris en matèria de promoció de la salut i prevenció de la malaltia, i concretament en el cas de la prevenció del consum de drogues com el tabac, alcohol i cannabis.
Avui en dia, el consum de drogues està relacionat tant amb la malaltia com amb la mortalitat de la societat, i veiem com està íntimament lligat amb els estils de vida i les pautes de conducte que aprenem durant el nostre procés de socialització. Ara bé, aquestes no són fixes, sinó que es poden modificar i és aquí on la prevenció i la promoció de la salut hi tenen un paper importantíssim. La Dra. Baltasar insisteix en que un instrument clau és l’educació per la salut, que no és el mateix que l’educació sanitària i que moltes vegades els professionals confonen. Aquesta podria ser una de les raons per la qual moltes vegades les intervencions dels professionals en matèria de prevenció, no tenen els resultats que s’esperaven.
L’educació per la salut requereix temps de consulta, formació i pacients receptius. Els resultats de la investigació demostren cal millorar la formació dels professionals de la salut en matèria d’Educació per a la Salut i prevenció de substàncies.La presentació fou a càrrec del Dr. Joaquim M. Puigvert (Director de la Càtedra Martí Casals de la UdG).

 

 

El més llegit

I després