I després

Confinament total: aquests són els serveis essencials que no es veuen afectats pel nou decret del govern de l’Estat

L'executiu espanyol ha aprovat un decret-llei per mitjà del qual s'atura tota activitat laboral que no sigui considerada essencial. Les restriccions entren en vigor avui i s'allargaran fins el proper 9 d'abril (inclòs).

Compartiu aquesta història

Després de dues setmanes de confinament domiciliar, el govern central ha aprovat un decret per endurir-ne les mesures i aturar tota activitat que no sigui considerada essencial. Tot i que s’havia de començar a aplicar avui, 30 de març, l’executiu espanyol ha donat un dia més de marge a les empreses. Per tant, hauran d’assumir les noves restriccions a partir d’aquesta mitjanit, quan ja sigui 31 de març.

El decret-llei, publicat ahir a la nit al Boletín Oficial del Estado, inclou un annex on s’hi especifiquen totes les activitats essencials, i prohibeix l’obertura d’establiments i negocis que en quedin exclosos. Malgrat l’aparent duresa del confinament total, a la pràctica el que canvia respecte d’aquestes últimes dues setmanes és principalment que cessa la indústria i el sector de la construcció. Unes mesures que seran vigents fins al dia 9 d’abril (inclòs).

Per tal d’esvair dubtes, enumerem tot seguit els béns i serveis que es consideren essencials i que, per tant, no es veuen afectats pel nou decret:

Establiments comercials minoristes d’alimentació, begudes, farmàcies, metges, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics, premsa i papereria, benzineres, tabacs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments d’animals de companyia, tintoreries i bugaderies.

Comerç per internet, telefònic o correspondència (incloent-hi l’entrega).

-Servei de perruqueria a domicili.

-Servei d’entrega de menjar a domicili d’hostaleria i restauració.

-Subministrament d’energia elèctrica, productes derivats del petroli i gas natural.

-Infraestructures crítiques i empreses i proveïdors de serveis essencials.

Jutges, fiscals, lletrats de l’Administració de justícia i altre personal al servei d’aquesta, han de seguir atenent les actuacions processals no suspeses.

-Serveis de les administracions públiques imprescindibles per al funcionament dels serveis públics, incloses les obres, serveis, subministraments i manteniment i seguretat dels edificis públics.

Cadena d’abastiment de productes de primera necessitat, incloent-hi aliments, begudes, alimentació animal, productes higiènics, medicaments, sanitaris i farmacèutics, des de l’origen fins a la venda en establiment.

-Transport de persones i mercaderies i les activitats vinculades a garantir aquest transport per als casos en vigor durant l’estat d’alarma.

Forces i cossos de seguretat, institucions penitenciàries, salvament marítim, serveis de protecció civil, de salvament i extinció d’incendis, seguretat de mines, de trànsit i de seguretat viària.

-Forces Armades.

-Seguretat privada.

Centres, serveis i establiments sanitaris, d’atenció a gent gran, menors, persones dependents i amb discapacitat.

-Personal dels centres d’investigació de projectes relacionats amb la COVID-19.

Serveis funeraris.

-Centres, serveis i establiments d’atenció sanitària a animals.

-Venda de premsa.

Mitjans de comunicació públics i privats, incloent-hi la impressió i distribució.

-Serveis financers, bancaris i d’assegurances.

-Empreses de telecomunicacions i audiovisuals i de serveis informàtics essencials, incloent-hi els necessaris per al desenvolupament dels serveis públics i el seu teletreball.

-Serveis essencials de protecció i atenció de víctimes de violència de gènere.

-Advocats, procuradors, graduats socials, traductors, intèrprets i psicòlegs que assisteixin a actuacions processals no suspeses.

-Assessories legals, gestories administratives i de graduats socials i prevenció de riscos laborals, en qüestions urgents.

-Personal laboral de notaries i registres per als serveis essencials establerts.

-Serveis de neteja, manteniment, reparacions d’urgència i vigilància.

-Gestió i recollida de residus perillosos, residus urbans, tractament d’aigües residuals, descontaminació i retirada d’animals morts.

-Centres d’acollida de refugiats i d’immigrants.

-Abastiment d’aigua potable.

-Serveis meteorològics.

-Servei postal universal de l’operador estatal.

-Importació i subministrament de material sanitari, incloent-hi empreses de logística, transport, emmagatzematge, trànsit duaner, i en general corredors sanitaris.

(Llista extreta del document oficial del CECAT Preguntes sobre les restriccions a les activitats laborals no essencials per la COVID-19. Situació de permís retribuït recuperable)

Per a la tranquil·litat de tothom, doncs, continuen oberts supermercats i farmàcies.

Ara bé, tots els treballadors de serveis que no hagin estat mencionats a la llista d’excepcions han de quedar-se a casa i no desplaçar-se al lloc de treball habitual.

El més llegit

I després