I després

AUTISME: REFLEXIONS I ESPERIÈNCIES

Compartiu aquesta història

El passat dissabte 22 de febrer, es va celebrar al Centre Cívic Vicenç Bou de Platja d’Aro una interessant jornada que va tractar sobre el trànsit a l’adolescència dels nens autistes i els reptes als que s’enfronten els pares i professionals. Per introduir i reflexionar sobre el tema, la sessió va començar amb el visionat de l’entranyable i veraç pel·lícula documental “María y yo”, dirigida per Félix Fernandez de Castro. Maria viu amb la seva mare, May, a Canàries, a 3000 km de Barcelona, on viu Miguel Gallardo. A vegades, Miguel i Maria se’n van junts de vacances a passar una setmana en un resort del Sud de Gran Canària. El documental explica un d’aquests viatges i sobretot, mostra com es conviu amb una adolescent de catorze anys que pateix autisme.
Després, els assistents varem poder gaudir d’un interessant col·loqui entre el psicòleg i pedagog de la UdG, Paco Jiménez, i el conegut il·lustrador i pare de la Maria, Miguel Gallardo. Es va parlar i debatre sobre temes com l’escolarització inclusiva, les problemàtiques de l’autista adolescent, els problemes de comunicació que tenim els altres enfront un autista, recursos i serveis disponibles, etc. El debat es va enriquir molt amb les intervencions del públic, molts pares de fills amb autisme, que van compartir vivències, reflexions i dubtes sobre com afrontar una etapa complicada com és l’adolescència. El caire positiu i irònic del documental, dels familiars i dels propis malalts dona una lliçó de vida a tots aquells que no vivim de primera mà aquesta situació.
L’acte el va cloure la Rosa Serrano, del Centre de Recursos TEA, que va presentar el llibre un puzle de contes, que conté 12 relats il·lustrats que expliquen, de forma amena i comprensiva, aspectes comuns en molts nens autistes. Els beneficis de la seva venta, han de servir per seguir treballant en la creació de centres i recursos educatius per autistes, les famílies i els professionals que s’hi dediquen.
El nostre agraïment als participants a la jornada, al personal del Centre Cívic Vicenç Bou i a l’associació Viu Autisme, per la seva col·laboració.

El més llegit

I després