I després

APROVAT EL NOU CONVENI DE L’AJUNTAMENT

Compartiu aquesta història

El govern de Sant Feliu de Guíxols (CiU i el PSC) va aprovar en el ple, per la via d’urgència, el nou conveni laboral del consistori que la secció sindical de CCOO ha impugnat davant el Tribunal Laboral de Catalunya (TLC). Publica El Punt Avui que l’aprovació de l’acord laboral va marcar la recta final de la sessió, en què tots els grups de l’oposició van suggerir ajornar la ratificació del conveni fins que s’assolís el consens, o bé sotmetre’l a un procés d’arbitratge. L’executiu, però, va mantenir el punt perquè el nou marc laboral sigui vigent a final d’any i s’eviti la possibilitat que alguns conceptes retributius satisfets aquest exercici a la plantilla poguessin quedar en suspens. El portaveu d’ERC, Jordi Vilà, hi va acabar donant suport, entre altres qüestions, per preservar aquesta “seguretat jurídica”.
Malgrat això, els delegats de CCOO i els responsables de la federació de serveis a la ciutadania (FSC) del sindicat van expressar el seu malestar al final de la sessió. El secretari d’acció sindical de la FSC de CCOO, Xavier Lao, va avisar que recorreran contra l’aprovació del conveni als tribunals, ja que “no hi ha precedents de convenis aprovats per la via d’urgència”. El sindicat considera que el conveni actual ofereix més garanties i vol forçar la suspensió cautelar del nou acord fins que es resolgui el litigi.
Lao també va demanar la dimissió del regidor de Promoció Econòmica, el socialista Juanjo García, que ha representat el govern durant la negociació de l’acord i va comparèixer en nom del consistori davant el TLC. El fet que García, alliberat de la UGT, sigui mediador i conciliador designat per aquest sindicat al TLC de Girona va provocar que CCOO posés en relleu una possible incompatibilitat a l’hora de representar, aquest cop, la part patronal de l’Ajuntament. García, però, no va intervenir en el debat i el va deixar en mans de la regidora de Recursos Humans, Pilar Giró.
Giró va argumentar que la majoria dels treballadors laborals s’havien adherit al conveni nou. La UGT els ho havia demanat el mateix dijous, tot i que els portaveus d’ICV i TSF van qüestionar una votació en què cada treballador no-funcionari –sense plaça fixa– havia d’adreçar el suport directament a la cap de recursos humans per evitar “filtracions”. L’ecosocialista Joan Prat va demanar quin dia es va delegar la competència d’Organització en favor de Juanjo García, mentre que Josep Saballs (TSF) va ironitzar que Giró, sense haver participat en la negociació, fos “llançada als lleons”.
El desmarcatge de CCOO –ara sindicat majoritari– del conveni, només amb suport dels altres dos sindicats (UGT i SPP-PMM), s’interpreta des del govern com un gest amb vista a les eleccions sindicals del 17 de novembre. Les tensions, però, s’han estès en diversos fronts. El delegat de CCOO Josep Lluís Sánchez va denunciar que una funcionària de recursos humans ha estat traslladada a una altra àrea després que anunciés que seria candidata pel sindicat. I l’alcalde, Joan Alfons Albó, va garantir que el canvi és “temporal”, per evitar els episodis de “filtració de documents d’expedients a la premsa” dels darrers dies, en relació amb la pugna entre Sánchez i la delegada de la UGT Glòria Brugada, dona del regidor Juanjo García. Enmig de la polèmica, Albó també va demanar refredar els ànims, després que el cotxe de la cap de recursos humans hagi aparegut ratllat. Sánchez va replicar que, al seu, li havien punxat rodes.

El més llegit

I després