I després

Alumnes guxolencs practiquen el cooperativisme

Compartiu aquesta història

Més de 130 alumnes de vuit instituts gironins (entre ells de Sant Feliu de Guíxols), han participat en un projecte que, per segon any, té la voluntat de fomentar l’emprenedoria entre els joves de 4rt d’ESO. Durant tot el curs, dediquen hores de classe a crear una cooperativa, elaborar el pla d’empresa, crear els seus propis productes i comercialitzar-los. Com a novetat, aquest any han de presentar el pla d’empresa davant un jurat format per joves empresaris que avaluen els treballs i els entreguen un diploma. Els productes que han elaborat es posaran a la venda en un mercat que es farà a Girona el 25 de maig. La voluntat és inculcar als joves una “actitud proactiva” i fer-los adonar de les capacitats que tenen per desenvolupar idees.

Aquest és el segon any que els joves gironins poden participar en un programa de foment de l’emprenedoria anomenat Empresa Joven Europea (EJE), del consorci Valnalón (Astúries). En aquesta ocasió, s’hi ha sumat vuit instituts gironines: Maristes, Carles Rahola, Vicens Vives i Narcís Xifra de Girona, i instituts de Llagostera i Celrà (Gironès), la Bisbal i Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). En total, més de 130 alumnes que han seguit tots els passos per crear una cooperativa.

Amb una inversió inicial d’entre 10 i 15 euros per alumne, els estudiants creen des de zero una cooperativa: la registren, fan el pla d’empresa, pensen què produiran i com ho vendran. A més, també han d’establir contactes amb altres instituts de l’Estat on es també es fa el projecte -nascut a Astúries- per tal de fer un intercanvi comercial i intercanviar productes per vendre’ls. El punt de venda dels productes és un mercat que es farà el pròxim 25 de maig al carrer Santa Clara de Girona.

El coordinador del projecte, Narcís Bosch, ha explicat que una part dels beneficis que obtinguin han d’anar destinat a l’ONG que desitgin. “D’aquesta manera també treballem els valors de la solidaritat”, ha indicat Bosch. Els alumnes, com a novetat, també presenten aquest any els projectes davant d’un jurat format per quatre joves empresaris gironins que han tingut èxit en les seves iniciatives. L’acte de presentació s’ha fet aquest dijous a la Cambra de Comerç de Girona. Segons Bosch, per als alumnes és bo que algú de fora -que no siguin docents- doni consells als estudiants i els faci adonar de què han fet bé i què poden millorar. No hi ha projectes guanyadors sinó que tothom obté un diploma. Un cop s’han venut els productes, l’empresa s’ha de liquidar i tancar.

Aquest any, els nou projectes de cooperativa que s’han creat han tingut com a estrella el camp de l’alimentació però també hi ha joves que s’han decidit per la bijuteria, productes manufacturats de fusta o de planter i horta, entre d’altres.

Un projecte sense selecció prèvia

Aquest any, a banda de la Cambra de Comerç i el Departament d’Ensenyament, també s’ha unit al projecte la Fundació Príncep de Girona en considerar que és molt important fomentar l’emprenedoria des de l’educació. La directora general, Mònica Margarit, ha destacat que en el projecte no hi ha una preselecció i que poden participar en el projecte alumnes que, pot ser, no tenen un “currículum excel·lent” però que tenen altres capacitats a desenvolupar.

De fet, el coordinador del projecte, Joaquim Bosch, ha explicat que amb l’experiència d’aquests dos cursos han tingut “agradables sorpreses” perquè alumnes que no acostumen a treure bones notes han fet aportacions molt importants a les cooperatives. “És bo perquè és una activitat que en certa manera deixa els llibres de banda i potencia altres aptituds”, ha destacat.

 

El més llegit

I després