I després

ACTE AMB MOTIU DEL DIA DE LA REPÚBLICA

Compartiu aquesta història

Amb una destacada assistència, dijous al vespre es va celebrar un acte davant del monument a les víctimes de la Guerra Civil, al Parc de Miquel Murlà, on es va hissar la bandera republicana amb motiu del Dia de la República, que se celebrava l’endemà.

En primer lloc es va fer un acte institucional, que es va acordar per unanimitat en el Ple del 30 de març a petició del grup municipal de Guíxols des del carrer.

L’alcalde, Carles Motas, va fer un parlament de record als qui varen lluitar per les llibertats durant la Segona república. Tot seguit, una descendent de l’alcalde guixolenc Francesc Campà Viarnés va hissar la bandera republicana i va dipositar un pom de flors al peu de monument.

A continuació, membres de la plataforma de Guíxols des del carrer, varen fer un acte al voltant de l’obra de l’escultora Ana Gutiérrez, on varen dipositar un ram de flors amb els colors de la bandera republicana i on el regidor de la formació, Jordi Lloveras, va fer un parlament enaltint el comportament i la lluita dels defensors de la república.

Tot seguit reproduïm el contingut textual de la proposta que es va presentar el 30 de març i a la qual es va donar lectura per iniciar l’acte:

“El Cop d’Estat del 1936 i la posterior victòria dels nacionalistes espanyols l’any 1939, va significar la caiguda de la II República i va donar pas a 40 anys de dictadura militar acabdillada pel general Franco.

Malgrat els 40 anys de dictadura franquista, el poble va lluitar incansablement per recuperar la llibertat i les institucions democràtiques. Abans de morir el dictador va nomenar com a hereu a Joan Carles, que més tard seria nomenat rei d’Espanya, tot plegat d’esquenes al poble i sense passar per unes eleccions democràtiques.

La classe dominant que va col.laborar fidelment amb el règim fins a la mort del dictador, va trobar en la figura de Joan Carles el defensor que necessitaven per preservar els seus interessos.

El context actual, marcat per una forta crisi de valors, ha obert una escletxa en la nostra societat. Conseqüència, en part, de la deficitària transició democràtica sortida de la dictadura franquista, tornant a obrir debats que no havien quedat resolts durant aquella transició. Un d’aquests debats és la forma d’Estat que voldria una majoria i en aquest sentit, per exemple, cada vegada més gent entén que el més democràtic seria la convocatòria d’un referèndum perquè la ciutadania es pogués pronunciar entre monarquia o república, com a forma d’Estat.

El nostre Grup (Guíxols des del Carrer) pensa que el 14 d’abril és una data ideal per recordar els valors de la justícia, la llibertat, la igualtat i la fraternitat que van units intrínsecament a la República, i també, per retre homenatge a totes les persones que a casa nostra la van defensar fins a la mort.

El Ple acorda

Que el 14 d’abril de 2017, coincidint amb el 86è aniversari de la II República es pengi durant tot el dia la bandera tricolor republicana a la plaça de Miquel Murlà”.

 

El més llegit

I després