I després

ACCIÓ DE LA PAH DE SFG AL JUTJAT

Compartiu aquesta història

Més d’una trentena de persones pertanyents a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Sant Feliu ha reclamat al jutjat que suspengui tots els desnonaments previstos i que es revisin tots aquells casos oberts en què l’afectat ha perdut la casa. Amb una entrada massiva de sol·licituds, aquesta i la resta de plataformes s’han sumat així a la campanya impulsada a tot l’Estat arran de les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que posen de relleu les clàusules abusives amb les hipoteques i la indefensió en què es troben tots aquells a qui el banc els pren l’habitatge. Amb aquesta acció, les PAH volen tirar enrere la llei actual i també recorden als afectats per desnonaments que abans del 8 d’octubre poden presentar un recurs perquè es revisi el seu cas.
Les sentències que ha dictat el tribunal europeu contra la llei hipotecària espanyola han donat ales a les PAH per intentar aturar els desnonaments amb l’ajuda dels jutges. Ras i curt, amb les seves resolucions, el TJUE va establir que la normativa actual deixa desprotegits els afectats davant les clàusules abusives de les hipoteques i també va sentenciar que aquells qui perden l’habitatge, fins ara, no tenien cap possibilitat de recórrer judicialment contra el banc i es veien abocats a quedar-se sense sostre.
Davant el drama dels desnonaments, les decisions del tribunal europeu han obert dues escletxes. Per una banda, els jutges poden suspendre cautelarment una execució hipotecària -i impedir un llançament- si detecten que el banc ha inclòs clàusules abusives en una hipoteca.
I per altra banda, davant la sentència del TJUE, l’estat espanyol s’ha vist obligat a moure fitxa i a modificar la normativa sobre desnonaments amb un Reial Decret. El text concreta que, en el cas d’aquells processos que encara estan oberts (és a dir, que encara no s’ha executat el llançament), aquells afectats que en el seu moment no van poder recórrer, ara ho poden fer fins al 8 d’octubre.
Per això, totes les PAH de la geografia estatal han engegat una campanya d’entrada massiva de documents als jutjats. Per una banda, amb una sol·licitud tipus que demana als jutges anul·lar i suspendre tots els desnonaments previstos. La pot signar tothom qui vulgui, independentment de si està afectat o no, i entrar-la al registre judicial.
A més, les plataformes també estan preparant una allau de recursos demanant que es revisin els processos d’execució hipotecària que estan oberts. És a dir, aquells en què l’afectat ja sap que se’l farà fora de casa i el banc es quedarà l’habitatge, però en què el desnonament encara no s’ha portat a terme. En aquests casos, els recursos els ha de presentar directament l’afectat.

El més llegit

I després