Dissabte 24 de maig comença a Sant Feliu de Guíxols la ‘Campanya del Peix Blau Ganxó’, que s’allargarà fins el 15 de juny. Hi participaran 12 establiments, 5 dels quals oferiran el Menú del Peix Blau i els altres 7, diferents plats de peix blau. D’entre les propostes es podran tastar seitons a l’andalusa, arròs d’anxoveta, verat escabetxat, pernil de ventresca de tonyina vermella salvatge, o arròs de sardines a la llauna amb alioli, entre d’altres especialitats.
La proposta gastronòmica s’estrenarà amb diverses activitats. La presentació es farà a les 11 del matí a La Rambla, on s’oferiran tastets dels establiments participants a preus populars.
Ho explica la regidora d’Economia Local, Núria Cucharero.
El taller gratuït està dirigit a nenes i nens a partir dels 3 anys. Començarà a les 11 del matí i anirà a càrrec de Cocu Associació Cultural. En aquesta proposta es vol acostar el peix als participants d’una manera creativa i participativa, simbolitzant la seva accessibilitat, fomentant les seves qualitats, destacant-ne els beneficis per a la salut, la seva importància en la gastronomia i la relació amb la sostenibilitat. Per això es crearan peixos de roba, que després se serviran en plats i es podran pintar lliurement. En aquest espai creatiu i participatiu es reivindicarà a través de l’art i la imaginació, el valor del peix blau de manera lúdica i educativa.
Podeu consultar tots els establiments participants i les seves propostes gastronòmiques fent clic aquí.
La Campanya del Peix Blau Ganxó va sorgir quan l’Ajuntament va oferir als restauradors una acció per combatre la crisi de principis dels anys 90. La iniciativa va transcendir més enllà dels fogons, i va reunir al voltant de la tradició i la innovació gastronòmica a artistes plàstics amb pescadors, cuiners amb cantants, flequers amb escriptors, crítics gastronòmics amb cuiners afeccionats, barmans amb rebosters, peixaters amb dissenyadors.
Tots ells, amb la complicitat dels ciutadans de Sant Feliu, van fer que el peix blau es convertís en un referent de la identitat de la ciutat.
A més, la taula dels artistes d’aquest mes de maig també està dedicada al ‘Peix Blau Ganxó’. L’activitat se celebrarà aquest dissabte a les 12:00 a la Caseta del Salvament de Nàufrags. Josep Camús, del restaurador el Cau del Pescador i Laura Barrera, peixatera de La Ganxoneta, donaran a conèixer com es pesca el peix blau i quina és la millor època, quin és el peix blau més venut, el més saborós, o quines qualitats nutricionals ens aporta.

