I després

90 ANYS DE LA MORT DE JULI GARRETA

Compartiu aquesta història

El passat dimecres, 2 de desembre de 2015, es va commemorar el 90è aniversari de la mort de l’il·lustre guixolenc Juli Garreta i Arbós (1875-1925), el compositor que elevaria la música de cobla al grau màxim gràcies a les seves creacions simfòniques.
El seu primer professor de música va ser el seu propi pare, si bé va rebre lliçons entre altres, del music local Ramon Novi.
Com a músic tocava el violí i el piano, però va sobresortir com a compositor de gran personalitat i inspiració continguda. Als 22 anys va compondre la seva primera sardana, «La pubilla», que es va estrenar el 1897.
En el decurs de la seva vida va escriure prop de vuitanta sardanes, unes vint composicions simfòniques i de cambra, i unes trenta cançons..
Malgrat que la seva música va merèixer els elogis de totes les autoritats sardanístiques, les seves partitures no van arribar fàcilment al món sardanista: no agradaven als balladors i no van ser reconegudes fins més tard.
No obstant, Toldrà va escriure: «La força creadora de Garreta culmina a les sardanes» i un any abans de la seva mort el 1924, en una memorable audició de sardanes en els jardins de l’Ateneu Barcelonès, el propi Ígor Stravinsky va fer un elogi de «Juny», la sardana mestra de Juli Garreta i va exclamar: Més Garreta! Més Garreta!
El músic i compositor Pau Casals deia, l’octubre de 1924 a la revista Scherzando: “És un home genial. Jo no en conec cap altre tan profundament intuïtiu”.
Va morir el 2 de desembre de 1925 a Sant Feliu de Guíxols, on va residir tota la seva vida, just després de cinquanta anys d’haver-hi nascut.
L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, a través de l’Arxiu Municipal, va penjar el passat mes de maig a la xarxa el catàleg de la seva obra musical completa que comprèn més de 200 obres i és fruit d’una recerca exhaustiva realitzada pels musicòlegs Joaquim Rabaseda, Joan Gay i Marisa Ruiz per encàrrec de l’Arxiu Municipal. El projecte ha estat desenvolupat online per Esteban Abdala a través del web Soc Sant Feliu de Guíxols: http://www.socsantfeliudeguixols.com/cataleg-de-l-obra-de-juli-garreta-i-arboix

*Foto del cadàver de Juli Garreta al seu llit embolcallat amb una gran senyera. Procedència: Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols. Fons Maria Garreta. Autor desconegut.

El més llegit

I després