I després

MOCIÓ PRESENTADA PER LA PAH AL PLE DE SFG

Compartiu aquesta història

Una cinquantena de membres de la PAH de Sant Feliu de Guíxols enfundats en les seves samarretes verdes reivindicatives varen fer acte de presència en el darrer Pla Municipal Ordinari per presentar una moció que la plataforma està presentant en tots els ens locals, que fou aprovat per unanimitat i que conté el següent text:

“Benvolguts, benvolgudes regidors i regidores,
Aquesta moció que us presentem la PAH Sant Feliu de Guíxols en el Ple ve motivada per la campanya que estan realitzant totes les PAHs del territori espanyol, amb l’objectiu que des dels governs locals feu pressió als partits polítics que es presenten a les properes eleccions generals el 20 de desembre per a que incloguin mesures concretes sobre Habitatge en els seus programes. No es tracta només de dir “lluitarem per un habitatge just”, es tracta d’incloure mesures concretes que realment facin justícia i lluitin contra la precarietat de l’habitatge i contra la pobresa energètica.

És per això que presentem aquestes 5 mesures que considerem bàsiques per fer-hi front i que resumim a continuació:

  1. Garantir mesures de segona oportunitat per als deutors de bona fe, entre les que s’inclouen la dació en pagament retroactiva i la condonació del deute.
  2. Garantir l’accés a lloguers dignes, estables i assequibles per a les persones i unitats familiars en situació de vulnerabilitat.
  3. Garantir el dret i l’accés a l’habitatge mitjançant, entre d’altres, els lloguers socials i la implicació de les entitats bancàries i els grans tenidors amb els seus pisos buits.
  4. Garantir els subministraments bàsics: prou de talls de llum, aigua i gas als qui més pateixen.
  5. Crear un observatori de l’habitatge, que analitzi en profunditat la situació de l’habitatge a l’estat espanyol.

És una moció que va més enllà de l’àmbit local, però que necessita dels partits polítics i els governs locals per a que fructifiqui.

Amb anterioritat aquest Ple ha donat suport a les 4 mocions presentades fins al dia d’avui per la PAH Sant Feliu de Guíxols, la darrera d’elles en suport a la ILP per a la reforma de la llei d’Habitatge i contra la pobresa energètica a Catalunya: les 4.400 signatures recollides per aquesta PAH i signada pels regidors i regidores de l’Ajuntament van sumar a les més de150.000 signatures recollides a tot Catalunya que han portat a tenir una nova llei d’Habitatge, aprovada al Parlament aquest passat juliol.

Ara cal aplicar la llei. Fer que esdevingui una realitat i per això cal el compromís ferm del ajuntaments. Aprovar no costa gaire, fer efectiu el que s’ha aprovat, ja costa més. S’han donat alguns passos però no els suficients com per revertir una situació tan greu com la total manca d’habitatge de lloguer social a la nostra ciutat. La llista de pisos buits propietat de bancs i d’entitats financeres a la nostra ciutat ja fa més d’un any que està feta. Però encara no hem aconseguit cap cessió ni s’ha multat cap banc per no cedir l’habitatge buit com la llei 24/2015 de Mesures contra l’Emergència Habitacional i la Pobresa Energètica permet. La Taula pel Dret a l’Habitatge també fa poc més de dos anys que es va crear. Ha sigut una bona eina per establir protocols amb Serveis Socials per els informes de vulnerabilitat per aturar desnonaments, però per manca de voluntat política, s’han deixat perdre les cases del Baldiri, ara totalment inutilitzables, quan fa dos anys, amb molt poca despesa, s’haguessin pogut destinar a casos d’emergència.

Aquest nou consistori ha donat els passos necessaris per tal de que tècnics i regidors d’Habitatge i Serveis Socials adquireixin la formació necessària per el coneixement dels protocols i responsabilitats municipals conforme la llei 24/2015. Ara és urgent donar els passos necessaris per dotar Sant Feliu d’un parc d’habitatge de lloguer social sense el qual la llei quedarà senzillament en paper mullat.

Apliquin la llei. Ni més ni menys. No ens val quedar-se en l’intent o en les bones intencions, posar com excuses les traves administratives o la manca de recursos . Perquè SÍ QUE ES POT: la nostra PAH i totes les PAHs d’arreu hem demostrat que es pot canviar el nostre entorn, fer-lo més just, fins al punt d’haver aconseguit canviar la llei d’Habitatge a Catalunya. Si ho hem aconseguit, amb la implicació de ciutadania i governs, podem aconseguir molt més. Això és tenacitat, compromís i responsabilitat, que és el que us demanem com a Ple i representació política de la nostra ciutat. No us demanem res més, ni res menys, que compliu amb el vostre deure.

Moltes gràcies”.

El més llegit

I després