I després

30 ANYS DE L’AGRUPACIÓ TEATRAL BENET ESCRIBA

Compartiu aquesta història

L’Agrupació Teatral Benet Escriba de Sant Feliu de Guíxols compleix 30 anys des de la seva fundació, l’1 de maig de 1986, en què una vintena de persones es conjuraven per fundar un col·lectiu que garantís l’activitat teatral en el municipi així com d’Els Pastorets de Sant Feliu, autèntica pedrera per assegurar la continuïtat del projecte a llarg termini.

Al capdavant si trobaven la Roser Descayre i en Miquel Pelló, un matrimoni que sempre ha tingut la necessitat vital de moure’s entre els telers, tramoies i escenografies, inundats de guions i apunts amb trames diverses dels clàssics, altres pròpies i adaptacions. Provenien de la secció de teatre que dirigia Josep Mas Dalmau en el centre cultural catequístic (La Catequística) del Passeig del Mar de sant Feliu de Guíxols, on hi assajaven i representaven les seves obres.

El nom de Benet Escriba feia honor, homenatge i reconeixement al director de l’Agrupació Romea per la tasca que va fer en pro del teatre ganxó fins la seva mort.

Posats els fonaments, calia repartir responsabilitats i el compromís de fer plegats un treball metòdic, dins d’un ambient distès i gairebé familiar. Bona part dels puntals d’aquell equip continuen encara al peu del canó amb la il·lusió del primer dia i augmentats en nombre, ja que ara són un centenar, però cal multiplicar per cinc els participants en les 29 obres de tots els estils que han estrenat, a més de les representacions d’Els Pastorets que es varen representar ininterrompudament des del 1986 fins el 2005, als quals s’hi ha trobat altres alternatives nadalenques com ara El gran mag d’Òz, que varen representar el passat Nadal.

No ha estat simplement un projecte d’entreteniment a nivell local ja que en cadascuna de les obres han visitat escenaris de tot Catalunya i en un parell d’ocasions a França. Han participat en un munt de concursos d’arreu del país que els han aportat una considerable quantitat de premis fins a ser considerat un dels grups amateurs més importants i coneguts de la demarcació de Girona.

No només de vegades ha arribat a estar muntant simultàniament fins a quatre treballs a l’hora, sinó que es varen embarcar en un altre projecte que a dia d’avui és un dels referents dels concursos d’arreu de Catalunya. Es tracta del Concurs de Teatre Amateur Ciutat de Sant Feliu de Guíxols que es va iniciar l’any 2008, que va agafar el testimoni de la Mostra de Teatre Estable, nascuda el 2005 i en la qual hi intervenen una mitjana de dotze companyies.

Pertanyen a la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i de l’Agrupació Teatral de les Comarques Gironines

Comptabilitzen un total de 109 premis individuals i 61 col·lectius o de grup, apart de nombroses nominacions a premi. A Roser Descayre i Ricard Pelló, directors de l’Agrupació, l’Associació Turística guixolenca els va atorgar el guardó Porta Ferrada d’Or l’any 1995 i el 24 de novembre de 2014 la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya els va lliurar el Premi Arlequí per la seva dedicació al teatre amateur pels seus més de 65 anys de trajectòria.

Declaren que el principal objectiu de l’Agrupació Teatral Benet Escriba de Sant Feliu de Guíxols és continuar amb la tasca iniciada fomentant el teatre amateur. Per una banda l’expansió del teatre fora de la nostra comarca i, per l´altra, la formació teatral de la joventut, que fou des de un principi la màxima raó de la seva constitució.

La Roser i en Ricard són dues persones apassionades del teatre, perseverants, dinàmiques i amb un gran sentit de l’autocrítica i això també comporta que siguin exigents i metòdics en els seus treballs i en la defensa d’aquesta tasca vocacional que els ha convertit en persones imprescindibles en el lleure de Sant Feliu i d’allà on aterren amb la seva entranyable agrupació.

 

BENET ESCRIBA FALDILLA

El més llegit

I després