El passat mes de maig el conseller de Medi Ambient i Territori de la Generalitat, Santi Vila, va visitar Sant Feliu amb motiu de la inauguració del restaurant Marinada, del Nàutic Vell i en el seu parlament va avançar que Sant Feliu rebrà l’any 2015, la inversió més important de tots els ports de Catalunya destinada a la construcció d’un mur submarí per complementar el reforç del dic de recer que l’any 2005 ja es va realitzar amb una estructura composta per 20 calaixos de formigó.
Aquesta actuació no fou suficient per contenir les onades que en dies de temporal continua superant l’escullera per la banda de llevant, entre el darrer calaix i la zona a tocar de la Cala Jonca, darrera de l’edifici del Club Nàutic nou.
En aquesta zona el llit és irregular i cal la construcció d’aquest mur de contenció realitzat amb una estructura diferent a la dels calaixos. Aquesta inversió tindrà un cost d’1 milió d’euros, xifra considerable atesa la contenció pressupostària, però molt allunyada dels 7’4 milions que va representar la confecció i instal·lació dels 20 calaixos de formigó que es varen col.locar en una alineació paral.lela, que fan la funció de conca esmorteïdora i que han reduït fins a un centenar de vegades els volums d’aigua que travessaven l’escullera.
El reforç del dic de recer va permetre la construcció de la nova dàrsena esportiva en el moll adossat a la part interior de la badia així com set pasarel.les de fusta que donaven cabuda a 400 embarcacions. D’aquesta manera l’activitat nauticoesportiva havia de funcionar durant tot l’any però en aquesta zona del port el problema subsisteix.
Aquesta actuació es pot dir que d’alguna manera ja contemplava però es va requerir una intervenció d’urgència al port de Blanes que va endarrerir la de Sant Feliu.
Ara ja està confirmada pel conseller però la cosa no acaba aquí, al menys en el capítol de demandes per part de l’Ajuntament i del Club Nàutic, ja que demanen dos calaixos més al final de la filera, cap a ponent, enfront del far.
Aquesta actuació, que de moment no passa de er una petició, evitaria l’agitació de les aigües a la zona dels iots d’eslores grans ja que els corrents que es generen quan les onades envesteixen a Les Planetes provoca molta inestabilitat a les embarcacions amarrades en aquest espai proper a la bocana.

Foto portada: Jordi Ferrando (Keyfotu)

MOLL FACE