Per catorzena vegada, se celebra la fira de col·leccionistes de joguines antigues, JOCANTIC, al passeig del Mar de Sant Feliu de Guíxols, on s’hi pot trobar, admirar i adquirir tota mena de joguines antigues que, a molts, els permet fer un viatge a la seva infantesa i a altres els sorprèn com, amb elements senzills i bàsics, la mainada de principis i meitat del Segle XX jugaven s’entretenien.

S’hi exposaran les joguines de llauna decorades amb esmalts, moltes d’elles activades manualment o per dispositius de corda, les nines de drap i de porcellana, els jocs de taula així com altres elements que prenien vida a través de la imaginació dels infants, sempre imitant els avenços i els comportaments dels adults.

És el testimoni romàntic d’èpoques idealitzades pels qui foren infants en aquells anys i el motiu de sorpresa dels qui ara gaudeixen d’entreteniments electrònics d’última generació adaptats als televisors, als ordinadors o als telèfons mòbils.

Estem parlant, per tant, d’autèntiques obres artesanes a les quals el pas dels temps va donant més valor i que, sortosament, són objectiu de col·leccionistes sensibilitzats a rescatar-los dels rebosts i de les golfes per tal de recuperar-los amb la funció d’entranyables i exclusiu elements decoratius.

D’un temps ençà, arrel de l’acceptació de les joguines antigues, diverses empreses s’han dedicat a imitar-los amb gran precisió, amb els mateixos mecanismes i l’estètica simple, i a voltes ingènua, que sempre fa despertar un somriure espontani a qui té la possibilitat d’admirar-les.

JOCANTIC és l’oportunitat de despertar aquest somriure i la mirada tendra de qui s’imagina un infant amb aquella apreciada joguina a les mans. Segur que es poden descobrir peces sorprenents que faran que la imaginació es dispari i tornem a ser infants carregats de la beneïda ingenuïtat que ens aïllarà per uns instants de la complicada realitat.