I després

Verónica Lahoya explica l’abstenció a l’adhesió a l’AMI

Compartiu aquesta història

Regidora Verónica Lahoya, del Partit dels Socialistes de Catalunya, va fer l’única abstenció en la votació del punt en el qual es plantejava l’adhesió de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols a l’Associació de Municipis per la Independència, proposada per l’Assemblea Nacional Catalana a través de membres de Guíxols per la Independència, en el Ple Municipal ordinari celebrat el dia 27 de Setembre.

La nostra emissora ha demanat a la regidora una explicació del vot que ha justificat apuntant el següent:

“Tot i que era conscient, però possiblement no volia ser-ho, de que la lectura que es podria fer es que jo era l’espanyolista del ple -consideració realitzada per part d’algú que m’ha arribat- però, per sort, des d’aquests sectors, també hi ha gent que em coneix, que sap quin és el meu tarannà i no es tracta de que sigui més o menys espanyola o més o menys catalana.

La meva fou una abstenció en positiu reivindicant, d’alguna manera, una altra forma de fer. Conec a gent que va anar al Teatre-Auditori Municipal quan es va fer la presentació de l’Assemblea i em varen traslladar el que allà se’ls va dir que tractava de que es construiria la independència des de baix, que serà el poble català, individu a individu, qui decideixi el futur de Catalunya, que farien la feina als municipis per tal que els ciutadans s’adhereixin i que el seu crit sigui més fort i unànime, la qual cosa em va semblar molt correcte.

Per a mi, sincerament, aquest binomi d’independència sí o bé independència no, no és una qüestió que em plantegés quan vaig entrar a la política sinó que les meves inquietuds són més de caire social, reivindicació dels drets i el benestar social que l’estem perdent. En comptes de fer la lluita des de baix, que veiem que a Sant Feliu l’està fent aquest grup de persones, ens ho porten al ple per tal que siguem els regidors els qui decidim sobre l’adhesió, torno a repetir que, en positiu, m’abstinc perquè considero que s’ha de fer una consulta al carrer. Nosaltres, com a regidors tenim uns vots al darrera però no ens toca a nosaltres amb la mà aixecada o no aquesta adhesió. Pot ser és una mica utòpic però és com ho sento, penso que s’ha de fer una consulta i que siguin els ciutadans els qui decideixin adherir-se o no a aquesta associació.

El discurs que en el ple va fer Josep Ramon Llobet (Guíxols per la Independència) hagués fet aixecar la meva mà si hagués estat només un discurs. Conec a molta de la gent que està al darrera que mereixen el meu respecte perquè defensen la causa amb un discurs de llibertat i de poder arribar a la independència i, fins i tot, exigir el dret a decidir.

El dret a decidir el reivindico perquè un milió de persones que surt al carrer s’ha d’escoltar i s’ha de traduir d’alguna manera. Però no ho polititzem perquè sinó significa que els regidors, o bé determinats partits polítics, es decanten per una petició que pot ser no porta enlloc. Penso que és la ciutadania la que s’ha de mobilitzar des de baix i, per tant, jo reivindico això, el dret a decidir del ciutadà si independència sí o bé independència no, o bé qualsevol altre postura però: una persona, un vot. Així tindrem un estudi del que Catalunya vol, sé que s’està fent a través dels plens i sé que després és la via per fer determinades accions a la ciutat. Jo penso que les accions a la ciutat, si a mi em demanessin de fer-les individuals i fer consultes la meva resposta seria sí, que la gent decideixi, que voti, que opini. Evidentment aquí sempre tindran un sí.

La meva és una abstenció una mica rebel, en cap cas es un no ni tampoc és un vot afirmatiu impregnat de mentida”.

Podeu escoltar la seva declaració de viva veu en l’apartat “A la carta” d’aquest mateix web.

 

El més llegit

I després