I després

Uns 3 milions de turistes s’allotgen en apartaments turístics a la Costa Brava

Compartiu aquesta història

Segons gironainfo.cat, la Costa Brava va rebre al 2009 6,5 milions de visitants. Segons estimacions fetes pel Patronat de Turisme, entre 2,5 i 3 milions s’haurien allotjat en apartaments turístics costaners. Aquesta dada és significativa perquè denota que gairebé la meitat dels visitants opten per aquest tipus d’allotjament, malgrat que la regulació d’aquest sector no està definida i, per tant, no existeixen dades sobre les places disponibles. Dades aportades pel patronat també detallen que la despesa turística global a la demarcació va ser de 2.532 MEUR al 2009 i que el turisme dóna feina a més de 39.000 persones de manera directa. El 55% dels visitants són estrangers i el més valorat és el patrimoni natural.

Per a l’elaboració del Pla Estratègic 2011-2015, el Patronat de Turisme Costa Brava- Pirineu de Girona ha fet diferents estudis i anàlisis de la realitat turística de la demarcació que han fet aflorar algunes dades significatives del sector. Una d’aquestes dades és que gairebé la meitat dels turistes que al 2009 van visitar la Costa Brava no es van allotjar a cap establiment reglat, com són els hotels, càmpings o cases rurals. Per tant, el Patronat estima que dels 6,5 milions de visitants, entre 2,5 i 3 milions van contractar apartaments turístics.

El sector dels apartaments no té una regulació clara i el Patronat no coneix el nombre de places que s’ofereixen. Fins al moment, només ha pogut determinar que hi ha 457 empreses que explotadores d’apartaments turístics a les quals s’ha d’afegir els propietaris que lloguen a través d’altres vies les seves segones residències. Per tant, el Patronat desconeix exactament on s’allotgen quasi la meitat dels turistes que arriben al litoral gironí.

La directora del Patronat, Dolors Batallé, ha dit que el fet que hi hagi una “quantitat important” de turistes que vagi a allotjaments que no estan suficientment identificats és una “situació no desitjable”. “Si volem treballar per garantir la qualitat i la prestació de servei, quant menys capacitat d’actuació i control tinguem més difícil se’ns fa garantir-ho”, ha dit.

La demarcació disposa de gairebé 200.000 places d’allotjament reglat (hotels, cases rurals i càmpings) però es desconeix quants apartaments turístics hi ha i, per tant, no es pot saber on s’allotgen tots els turistes que arriben a la demarcació. Del total de places en equipaments reglats, el 58% estan concentrades en els càmpings. Batallé ha destacat també que les comarques gironines són líders en places d’allotjament rural respecte altres demarcacions de l’Estat amb gran tradició en aquest sector.

Pel que fa al nombre de places d’hotel (més de 79.000), Batallé ha destacat l’augment de la qualitat ja que en els darrers cinc anys ha augmentat un 58% el nombre d’hotels nous de quatre i cinc estrelles.

El més llegit

I després