Un jove de Sant Feliu de Guíxols, Francisco José Gatto ha inventat un adaptador –envàs a pistola que pot facilitar la feina als professionals de la pintura, amb un baix cost de producció i avantatges per a l’economia circular en ser un producte 100% reciclable. Amb la seva creació s’ha presentat al Premi Catalunya d’Ecodisseny 2019.

Franc prové d’una empresa familiar de pintors de Sant Feliu de Guíxols que juntament amb el seu germà Antonio segueixen amb la mateixa trajectòria professional. El jove ens explica que per oferir acabats de qualitat i precisió han d’utilitzar pistoles aerogràfiques. La idea se li va ocórrer per evitar abocar la pintura dins d’aquests dipòsits de la pistola per fer la dissolució, ja que comporta que al finalitzar el treball el dipòsit queda brut. Són moltes hores de neteja i utilització de dissolvents, produint una sobreproducció de residus innecessària. Al tenir aquests inconvenients ha desenvolupat l’adaptador. És de fàcil col·locació exercint pressió i fàcil extracció mitjançant palanca. Pel seu disseny, compta amb l’extensió per afegir el solvent al percentatge desitjat per treballar des del mateix envàs.


Gràcies a l’adaptador es realitza una immediata preparació del contingut, a punt per a ser enroscat a la pistola aerogràfica. Al desacoblament de la pistola i l’adaptador s’obtenen dos resultats:
– El primer és si l’envàs encara conté material, de manera que simplement es tanca l’envàs amb la seva tapa original i es guarda per a posteriors treballs.
– El segon és si es s’acaba el contingut de l’envàs, queda un residu de pintura en el seu interior al qual s’aplica el solvent, es tanca, s’agita per netejar-lo i es fa servir el solvent per a posteriors treballs deixant el contingut net.

Els avantatges professionals, mediambientals i econòmics son: una ràpida preparació per treballar repercutint en un benefici professional, laboral i econòmic. Una major protecció en seguretat i higiene per a l’aplicador i l’entorn, ja que no cal abocar el producte en altres recipients i la manipulació de solvents per a la neteja. També es redueix la manipulació de solvents. I s’aconsegueix així, la gestió gratuïta del reciclatge.

Ja feia 5 anys que tenia la idea. Primer va fer un disseny en ordinador, el va imprimir en 3D, i en veure tots els avantatges que tenia, el va  patentar.
El jove s’ha presentat al Premi Catalunya d’Ecodisseny 2019 , que reconeix els productes en desenvolupament i les estratègies de foment de productes, dissenyats/des, fabricats o executats/des a Catalunya que integrin en el seu disseny consideracions per millorar el comportament ambiental dels productes al llarg del seu cicle de vida. Es valora, per exemple, productes dissenyats per tal d’estalviar recursos (tant en la seva producció com en la seva fase d’ús); productes modulars, reparables, actualitzables; serveis que proposin nous models de consum més sostenibles;  etc. Està adreçat a dissenyadors o fabricants de productes, impulsors d’estratègies o estudiants de Catalunya.  Els premis son:
Categoria Premi al millor producte (6.000€). Categoria Premi al millor producte en desenvolupament (6.000€). Categoria Premi al millor disseny jove (3.000€). Presència al catàleg del Premi i participació en altres activitats de difusió del Premi.

Demostració de l’Adaptador-envàs a pistola:

Per a més informació:
fgatto85@hotmail.com, telèfon 657 28 94 10
facebook – fco.josegatto
Instagram – solecotools/ fco.josegatto