Segons informa el diari El Punt Avui, la jutgessa Thais Pellejà, del jutjat número 2 de Sant Feliu de Guíxols, ha dictat el sobreseïment provisional de les diligències per la mort de Josep Titos Montalban, de 77 anys, que el 9 d’agost del 2001 va ser trobat mort enmig d’un bassal de sang a l’entrada del seu domicili, al número 40 del carrer de Gorgoll de Sant Feliu de Guíxols.

Inicialment, els investigadors van atribuir la mort a un accident (per la possibilitat que la víctima hagués caigut per les escales), però deu anys d’investigació impulsada pels familiars de la víctima han desvetllat que hi ha molts indicis que apunten a una mort homicida. El fiscal Víctor Pillado recull aquests indicis, almenys vuit, en el seu escrit, en què acaba demanat l’arxiu del cas davant la impossibilitat de realitzar proves clau que podrien haver aclarit la mort.

Una d’aquestes proves frustrades consistia a analitzar els pèls trobats al llit per saber si eren o no de Josep Titos, però no es podrà fer perquè l’Institut de Toxicologia els van perdre. Una altra prova bàsica era analitzar l’ADN d’una taca de sang que hi havia a la paret, però no es pot fer perquè no se’n va recollir cap mostra.

Els indicis que enumera el fiscal per argumentar la possibilitat de la mort homicida comencen pel fet que, dies abans de la mort de Josep Titos, al seu contestador automàtic hi havia enregistrades unes trucades amenaçadores. Les trucades, que van ser atribuïdes a una dona que assegura que ella no les va fer, es van esborrar misteriosament del contestador. Els fills no ho van fer, l’empleada domèstica, tampoc i es descarta del tot que ho fes Josep Titos mateix, perquè no sabia esborrar els missatges del contestador.

Així mateix, resulta molt sospitós que del domicili de la víctima desaparegués la clau de la casa, cosa que suposa que podia haver-la fet servir algú per entrar-hi sense forçar res. També va desaparèixer de la casa la planxa, circumstància que esdevé molt reveladora perquè les ferides que tenia Titos, produïdes pel cop d’un objecte contundent, són compatibles amb els cops fets amb una planxa com la desapareguda.

Un altre indici ben sospitós: al lavabo del pis de dalt hi havia una tovallola amb restes de sang de Josep Titos i resulta del tot impossible que ell, que jeia mort al pis de baix, hagués pujat a eixugar-se a dalt. Només hi hauria la possibilitat que, en tot cas, la sang fos d’un dia anterior.

A la paret de la casa també es va trobar un rastre de sang i, pel lloc on era la taca, no sembla possible que la fes la víctima durant una hipotètica caiguda per els escales. Tot plegat, i afegit al fet que la dona de la neteja havia vist compreses femenines dies abans a la casa, fa pensar en la possibilitat que algú hagués entrat a l’habitatge (on no hi havia indicis de forçament amb la clau desapareguda), colpegés Titos amb la planxa i després s’hagués eixugat amb la tovallola.

Proves malbaratades i coratge dels familiars

Tot i les evidències de mort homicida que detecta el fiscal, ell mateix va demanar l’arxiu de la causa perquè, per diversos motius, no veu possibilitats de fer les comprovacions necessàries. Primer, perquè la seu de Barcelona de l’Instituto Nacional de Toxicología va perdre els pèls trobats al llit, que si s’haguessin analitzat podrien haver provat la presència d’un intrús a l’escenari del crim. Tampoc es va poder analitzar la sang de la taca de la paret perquè no se’n va agafar cap mostra durant la inspecció ocular i ara no se sabrà mai si era o no de la víctima. I Telefónica tampoc va poder aportar el llistat de trucades fetes al número de Titos i no es pot saber qui va deixar els missatges amenaçadors. Tot i la malaurança de la pèrdua d’aquestes proves que han conduït a l’arxiu provisional de la causa, els familiars de Josep Titos no es rendeixen i continuen buscant proves per aportar-les al jutjat i aconseguir que la investigació es reobri.