URGENT
I després

Sant Feliu de Guíxols homenatjarà el 5 de febrer l’estudiós Àngel Jiménez amb un programa cultural i de recerca sobre memòria democràtica que portarà el seu nom

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols impulsarà properament un programa sobre memòria democràtica que portarà el nom d'Àngel Jiménez, qui va ser fins fa pocs anys arxiver i director del museu de l'Ajuntament guixolenc fins a la seva jubilació, en el seu paper, sobretot, com a pioner en la recerca i reparació de les víctimes de la repressió franquista.

Compartiu aquesta història

L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols impulsarà properament un programa sobre memòria democràtica que portarà el nom d’Àngel Jiménez, qui va ser fins fa pocs anys arxiver i director del museu de l’Ajuntament guixolenc fins a la seva jubilació, en el seu paper, sobretot, com a pioner en la recerca i reparació de les víctimes de la repressió franquista. 

Aquesta activitat es farà el 5 de febrer de 2022, en un acte que comptarà amb el mateix Jiménez, i amb personalitats del món de la història, la cultura i l’arxiu com Joaquim Nadal, Salomó Marquès, Ramon Alberch, Gemma Tribó i Joaquim Borràs. A banda de presentar el programa, es vol aprofitar l’acte per fer un reconeixement a Jiménez per la seva trajectòria professional i acadèmica, tasca de divulgació, publicacions i aportacions a la història local.

L’acte tindrà lloc el dissabte 5 de febrer a les 11h a la sala Abat Panyelles del Monestir. És un acte obert però davant del fet que l’espai és limitat cal confirmar assistència al mail activitatsmuseu@guixols.cat o al telèfon 972 82 15 75.

A partir d’aquest programa de nova creació, es volen donar eines a la comunitat docent i també a la ciutadania per conèixer el valor de la recuperació de la memòria democràtica i la metodologia de recerca: es pretén també potenciar la cultura local, i sobretot la defensa del fet democràtic, un dels camps de recerca més destacats de l’autor. Jiménez és autor de nombrosos treballs, documents i recerca en diferents períodes històrics de la ciutat de Sant Feliu de Guíxols, però un dels que més ha estudiat i focalitzat és l’època del franquisme. L’homenatjat és un dels grans especialistes en aquesta temàtica i sobre aquest període. A més, amb la seva recerca i investigació va esdevenir un autèntic pioner, i es va avançar de llarg a qualsevol acció que s’hagi fet després en la restitució i la reparació de les víctimes i l’estudi de la repressió franquista.

En aquest programa s’hi reuniran materials (alguns ja realitzats, i d’altres acabant-se de perfilar), i també s’hi inicia un projecte educatiu anual amb la col.laboració dels instituts i escola d’adults, visites guiades, aportació de nova documentació, un documental sobre la tasca d’Àngel Jiménez, i recursos per a la recerca. Així mateix és recent la signatura entre la Conselleria de Justícia i l’Ajuntament  perquè a través del museu la ciutat de Sant Feliu de Guíxols formi part de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica.

La tria de la data no és casual: el dia 5 de febrer s’ha pensat perquè és el dissabte posterior a l’entrada de les tropes franquistes a Sant Feliu de Guíxols (el 3 de febrer a la nit començaren a entrar escamots i el dia 4 van ocupar oficialment la ciutat).

I després