L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols impulsarà properament un programa sobre memòria democràtica que portarà el nom d’Àngel Jiménez, qui va ser fins fa pocs anys arxiver i director del museu de l’Ajuntament guixolenc fins a la seva jubilació, en el seu paper, sobretot, com a pioner en la recerca i reparació de les víctimes de la repressió franquista. 

Aquesta activitat es farà el 5 de febrer de 2022, en un acte que comptarà amb el mateix Jiménez, i amb personalitats del món de la història, la cultura i l’arxiu com Joaquim Nadal, Salomó Marquès, Ramon Alberch, Gemma Tribó i Joaquim Borràs. A banda de presentar el programa, es vol aprofitar l’acte per fer un reconeixement a Jiménez per la seva trajectòria professional i acadèmica, tasca de divulgació, publicacions i aportacions a la història local.

L’acte tindrà lloc el dissabte 5 de febrer a les 11h a la sala Abat Panyelles del Monestir. És un acte obert però davant del fet que l’espai és limitat cal confirmar assistència al mail activitatsmuseu@guixols.cat o al telèfon 972 82 15 75.

A partir d’aquest programa de nova creació, es volen donar eines a la comunitat docent i també a la ciutadania per conèixer el valor de la recuperació de la memòria democràtica i la metodologia de recerca: es pretén també potenciar la cultura local, i sobretot la defensa del fet democràtic, un dels camps de recerca més destacats de l’autor. Jiménez és autor de nombrosos treballs, documents i recerca en diferents períodes històrics de la ciutat de Sant Feliu de Guíxols, però un dels que més ha estudiat i focalitzat és l’època del franquisme. L’homenatjat és un dels grans especialistes en aquesta temàtica i sobre aquest període. A més, amb la seva recerca i investigació va esdevenir un autèntic pioner, i es va avançar de llarg a qualsevol acció que s’hagi fet després en la restitució i la reparació de les víctimes i l’estudi de la repressió franquista.

En aquest programa s’hi reuniran materials (alguns ja realitzats, i d’altres acabant-se de perfilar), i també s’hi inicia un projecte educatiu anual amb la col.laboració dels instituts i escola d’adults, visites guiades, aportació de nova documentació, un documental sobre la tasca d’Àngel Jiménez, i recursos per a la recerca. Així mateix és recent la signatura entre la Conselleria de Justícia i l’Ajuntament  perquè a través del museu la ciutat de Sant Feliu de Guíxols formi part de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica.

La tria de la data no és casual: el dia 5 de febrer s’ha pensat perquè és el dissabte posterior a l’entrada de les tropes franquistes a Sant Feliu de Guíxols (el 3 de febrer a la nit començaren a entrar escamots i el dia 4 van ocupar oficialment la ciutat).