I després

Petita guia per saber què és el Ple de constitució de l’Ajuntament, del 15 de juny de 2019

El 15 de juny es constitueixen els Ajuntaments democràtics de tot el país. Aquests plens donen forma oficial al resultat de les urnes. Es constitueixen els Ajuntaments a partir de les persones escollides en les darreres eleccions locals, el 26 de maig.

Compartiu aquesta història

El 15 de juny es constitueixen els Ajuntaments democràtics de tot el país. Aquests plens donen forma oficial al resultat de les urnes. Es constitueixen els Ajuntaments a partir de les persones escollides en les darreres eleccions locals, el 26 de maig.

Normalment és un ple que se sol fer a les dotze del migdia, però hi ha ajuntaments amb altres horaris, com Barcelona, que ho fan a la tarda o la Bisbal a les deu del matí.

Anant a Sant Feliu de Guíxols, aquest ple es fa a les dotze del migdia. Com tots els plens municipals, és obert a tothom, però com que la sala té unes dimensions molt reduïdes i es reserva part de l’aforament per a familiars, us recomanem que seguiu aquest ple per Ràdio Sant Feliu, 107.0 FM, per la seva web, rsf.cat. Les sales de fora de l’Ajuntament tenen una pantalla gegant, per bé que sol ser un dia en què l’edifici queda petit.

Per què és important aquest Ple? Perquè oficialment es converteixen en regidors i regidores les 21 persones que van ser escollides el dia de les eleccions locals, i d’entre ells, en surt un alcalde o alcaldessa.

Ho expliquem a continuació.

Sant Feliu de Guíxols té 22.170 habitants el dia 14 de juny de 2019, i per població li corresponen 21 regidors i regidores. Ells i elles tenen la representació d’aquesta ciutat. D’aquests regidors se n’escull una persona que serà l’alcalde o alcaldessa. Es deixa per dies més endavant l’elecció dels càrrecs dins del govern, el que es coneix com a Cartipàs o Organització Municipal.

Tots els regidors i l’alcalde que fins aquell moment ocupaven els càrrecs deixen de tenir-los, i es constitueix una mesa d’edat, que és qui dirigeix aquest ple. Està format per la regidora més gran, en aquest cas la regidora Fina Cosp, i la més jove, en aquest cas la regidora Cristina Vicens. Elles dues, junt amb el funcionari Carles Ros, secretari de l’Ajuntament, són qui porten les regnes d’aquest Ple.

Els regidors nous ja estaran ocupant un lloc a la sala, i abans de començar, tothom escoltarà en quin estat econòmic queda l’Ajuntament, quin inventari té, i de quin patrimoni disposa.

A continuació es constitueix el nou Ajuntament, que queda configurat amb les formacions Tots per Sant Feliu amb 3454 vots i deu regidors, Esquerra Republicana amb 1326 vots i tres regidors, PSC amb 1253 vots i tres regidors, Junts per Catalunya amb 1195 vots i tres regidors, Guíxols des del Carrer amb 548 vots i un regidor i MES, amb 527 vots i un regidor.

Això suposa un Ajuntament on entraran com a regidors les següents persones, seguint l’ordre de més votat a menys, i que estarà format per les següents persones:

 • Per TSF:
  Carles Motas,
  Josep Saballs
  Núria Cucharero
  Ernest Natera
  Fina Cosp
  David Oliveras
  Manuel Ortega
  Maria Fe Larragay
  ‘Tili’ Ribera
  Sonia Bartumeu
 • Per ERC
  Sílvia Romero
  Jordi Cambronero
  Maria Conchillo Palahí
 • Pel PSC
  Josep Melcior Muñoz
  Laura Serrano
  Salvador Calabuig
 • Per JXCAT
  Cristina Vicens
  Antoni Carrion
  Nines Rivas
 • Per GUÍXOLS DES DEL CARRER
  Jordi Lloveras
 • Per MES
  Pere Albó

Seguidament tots i cadascun dels regidors i regidres s’aixequen i juren, o prometen, el càrrec de regidor, en base a un articulat i un seguit de compromisos, i ho verbalitzen davant tothom, un per un.

Quan ho han fet, ja es pot dir que oficialment són regidors i regidores de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

Fet això, ve després l’Elecció de l’Alcalde. Des de la Mesa d’Edat, es demana que aixequin la mà els caps de llista que es presenten com a candidats a l’Alcaldia. Després d’escoltar els noms de les persones que presenten candidatura, els 21 regidors escriuen en un paper el nom i cognom del candidat. Es crida un per un els candidats, i dispositen el vot a l’urna.

El candidat o candidata que surti escollti alcalde, farà un segon jurament o promesa. En aquest cas ja no jura o promet com a regidor, sinó com alcalde. És el moment que rep la vara, i la presidència d’edat es dissol. La persona que surt escollida alcalde ja s’asseu al seu lloc, té la vara, i dóna la paraula als portaveus dels diferents grups municipals, per ordre de menor a major nombre de vots.

Finalitzat això, s’acaba el ple, on ja hi ha oficialment els 21 nous regidors i regidores i ja és oficial la figura de l’alcalde, encapçalant l’Ajuntament.

 

 

 

 

El més llegit

I després