I després

Ocupació massiva de pisos a Sant Antoni

Compartiu aquesta història

Més d’una trentena de pisos d’un bloc de l’avinguda de Catalunya de Sant Antoni de Calonge van ser ocupats per més d’una cinquantena de persones la segona meitat de la setmana passada. Segons informa el Punt Avui, els ocupants van arribar massivament a l’edifici dimecres i van entrar de cop, carretejant matalassos. “No ens en vam adonar i, de cop, estava tot ple de gent als passadissos que entraven lliurement als pisos”, afirmava un testimoni, sorprès encara de la rapidesa de l’ocupació.
La majoria dels ocupants són persones d’origen magribí que es van instal·lar a l’edifici accedint-hi sense haver de forçar cap dels panys d’entrada perquè disposaven –segons van assenyalar ells mateixos– de l’ajuda d’uns “operaris que tenien les claus per poder-hi entrar”.
La versió de diversos ocupants que ahir al matí atenien les peticions dels diversos mitjans de comunicació que van anar a l’edifici per aconseguir la informació de primera mà era que “un lampista” els havia obert la porta dels pisos i que els havia deixat les claus després de desmuntar aparells d’aire condicionat i alguns dels electrodomèstics que hi havia instal·lats als edificis. També hi ha qui va reconèixer que “sabia qui havia pagat per tenir claus”.
L’edifici es va construir l’any 2009, però la promotora, Proclub Grup Immobiliari, va caure en concurs de creditors el novembre del 2011, havent-se venut únicament una dotzena de pisos. Segons assenyalava un dels veïns que vivien a l’edifici, una bona part dels pisos venuts s’ocupaven durant la temporada d’estiu, mentre que els habitatges que estaven ocupats permanentment abans de l’entrada massiva de la setmana passada eren mitja dotzena.
L’edifici de l’avinguda de Catalunya, número 20, té 56 habitatges repartits en quatre nivells. L’ocupació dels pisos –inicialment tothom assegurava ahir que “només s’havien ocupat els que pertanyien al banc”– es va fer progressivament entre dimecres i divendres de la setmana passada. L’interès dels ocupants ahir era deixar clar que no havien aixafat res, i la seva voluntat era buscar assessorament i aconseguir que el “banc propietari” els concedís un lloguer “que puguin pagar”. A hores d’ara, la situació concursal no està encara tancada.
L’ocupació no va tenir inicialment el suport de cap de les plataformes d’afectats per la hipoteca (PAH), tot i que diversos ocupants van manifestar ahir a aquest diari que s’hi adreçarien en els pròxims dies. Fins ahir cap dels ocupants es va erigir públicament en portaveu, tot i que rere la mobilització hi va haver més que l’efectivitat de mobilització derivada del boca-orella.
La policia local de Calonge-Sant Antoni va fer una vintena d’identificacions –“voluntàries”, segons assenyalaven fonts municipals– dels ocupants la setmana passada, fet que els va permetre ahir fer una valoració sobre la situació d’una gran part dels ocupants.
Els Mossos d’Esquadra, per la seva banda, van rebre una denúncia dimecres de la setmana passada a la comissaria de Sant Feliu de Guíxols de l’administrador de finques de la comunitat en què s’informava la policia catalana de l’ocupació de diversos pisos per desconeguts. Els Mossos van comparèixer al bloc el mateix dia de la denúncia i van identificar diversos ocupants de l’edifici.
L’Ajuntament de Calonge-Sant Antoni es va manifestar ahir a través d’un comunicat de premsa en el qual l’alcalde, Jordi Soler (CiU), remarcava que les persones que havien ocupat aquests pisos “no han estat desateses per l’Ajuntament”, i assegurava que, en la major part dels casos, eren beneficiàries d’ajuts concedits, “unes prestacions que corresponen a ajudes per al lloguer d’habitatge”, i també n’hi ha que “han estat ateses pel Banc d’Aliments municipal”. Així mateix, l’Ajuntament va afirmar que la “situació creada per l’ocupació de diversos pisos” és “una qüestió de dret civil entre privats”, i va aclarir que “davant d’aquesta situació l’Ajuntament només pot actuar a instàncies judicials”.
Fonts de l’Ajuntament calongí van explicar que la policia local de Calonge havia identificat 22 persones, de les quals catorze estan empadronades al municipi. “D’aquestes persones totes tenen ajudes concedides pels serveis socials de l’Ajuntament”, insistien. Els esforços comunicatius de l’Ajuntament de Calonge es van centrar ahir a detallar el suport que el consistori facilita a persones que ho necessiten:“Els catorze atesos corresponen a catorze famílies de 45 membres, dels quals 19 són menors”.
La falta de portaveu del col·lectiu ocupa va impedir ahir saber amb exactitud la quantitat d’ocupants i la xifra total de membres que s’havien instal·lat per viure a l’edifici.

El més llegit

I després