Des del passat novembre de 2015, l’Escola d’Adults CFA Sant Feliu de Guíxols i AFOCO (Associació per a la Formació Continuada) han estat enregistrant i editant un treball videogràfic titolat “El Museu del Ratpenat i altres invents del TBO”, en que a partir d’entrevistes amb Josep Almar, el Ratpenat, es fa una visita al singular museu situat a la vall de Mascanada.
Aquest museu actualment roman tancat per una sèrie de inconvenients amb l’administració i en perilla la permanència a Sant Feliu de Guíxols. Caldria que qui pugui, tingui la voluntat de solucionar els problemes d’una manera definitiva i faci tot el possible per evitar la seva desaparició. Seria una perdua absolutament irreparable per a la ciutat.
La col·lecció, formada per material creat, en la seva gran majoria, pel titular, on miniatures navals d’extraordinària exactitud: vaques, teranyines, xaiques, bous, vapors, etc; realitzades amb infinitat de detalls (des de calendaris de senyores als camerots, eines, porrons, galledes, morters, setrills… fins a un paquet de tabac a la cabina) es confonen amb dissenys únics, enginys, escultures, invents del TBO, curiositats, poesia visual i altres objectes inclassificables.
En principi es va visitar el museu per assessorar-se en la realització d’una sèrie de filmets que recreessin els populars invents de la desapareguda revista TBO (1917-1988), on el professor Franz de Copenhague donava estrafolàries solucions a petits problemes domèstics. Es sabia que Almar n’havia construït més d’un, però, en descobrir les peces de la magnífica colecció depositada a Mascanada, els participants en els curs d’edició en vídeo de l’AFOCO i els de tractament de la imatge en moviment de l’Escola d’Adults, van decidir canviar una mica el plantejament de la pel·lícula: essent-ne la part principal, Josep Almar (el Ratpenat) i el seu museu. D’aquesta manera els invents del TBO, un de F. Tur ( Francesc Tur Mohen, 1895-1960) i l’altre de Benejam (Marino Benejam Ferrer, 1890-1975) apareixerien com a farciment del documental i integrats en el mateix. Hi han participat alumnes i professors de l’Escola i en un dels apartats es podrà sentir la cançó: “Cor de les aficionades al cinema” de la sarsuela ganxona “Per una clavellina” (1929) amb lletra de Francesc Masferrer i música de Josep Maria Vilà interpretada per Sònia Rodríguez amb l’acompanyament al piano de Ferran Cullell a partir d’un enregistrament fet l’any 2006.
El dia 15 del proper mes de juny s’estrenarà tot el conjunt, a les 7 del vespre a la sala polivalent del Centre Cívic Vilartagues en els actes de cloenda del curs 2015-2016 de l’Escola d’Adults.