URGENT
I després

Nota d’ERC Guíxols sobre la moció presentada al Ple Municipal de juliol sobre la creació d’una àrea d’autocaravanes

La secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya explica que el Govern tomba amb arguments febles la seva moció presentada en el passat Ple Municipal celebrat el dijous 29 de juliol, per la creació d’una àrea d’autocaravanes degudament condicionada a la ciutat, que ha comptat amb el suport de tota la oposició. Teniu el text íntegre a continuació.

Compartiu aquesta història

La secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya explica que “el Govern tomba amb arguments febles la seva moció presentada en el passat Ple Municipal celebrat el dijous 29 de juliol, per la creació d’una àrea d’autocaravanes degudament condicionada a la ciutat, que ha comptat amb el suport de tota la oposició”.
Teniu el text íntegre a continuació.

El Govern tomba amb arguments febles la moció presentada per Esquerra per la creació d’una àrea d’autocaravanes degudament condicionada a la ciutat, que ha comptat amb el suport de tota la oposició.

Amb el suport de tota l’oposició (ERC, JuntsxCAT, GdC i MES) i el vot en contra del Govern (TxSF i PSC) no s’ha aprovat la nostra proposta. Una proposta que volia incorporar l’aportació que ha fet JuntsxCat per millorar-la durant el Ple, de redactar una Ordenança que reguli l’ús de les autocaravanes a la ciutat, per evitar-ne un ús desordenat. El Govern ha votat en contra segons les seves pròpies paraules per dos motius. El primer que no podia comprometre’s a fer-ho per l’estiu del 2022, malgrat que el punt 4 diu literalment “Que en la mesura del possible aquest aparcament estigui en funcionament abans del proper estiu de 2022”, i des del nostre grup hem proposat canviar el punt de la moció per tenir l’objectiu de fer-ho durant aquesta legislatura (dos anys). El segon que el Guíxols Arena no era el lloc on pensaven que s’havia d’habilitat l’àrea, malgrat el punt 2 de la moció diu textualment “Que en cas de considerar que l’actual emplaçament proper al Guíxols Arena ha de ser l’espai definitiu destinat a les autocaravanes, se’n farà una adaptació a les necessitats que actualment no té” i que el punt 1 diu “Que l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols estudiarà la viabilitat i els emplaçaments possibles…”. Arguments febles que demostren que el Govern va a la seva i no vol escoltar propostes que no siguin pròpies. No hi ha hagut cap voluntat d’agafar un compromís i apostar per una millor promoció turística de la ciutat en aquest àmbit. Veurem si d’aquí uns mesos no ens trobem alguna notícia a la premsa anunciant que el Govern habilita una àrea d’autocaravanes decent a la ciutat i es fa la corresponent foto.

La promoció turística de la ciutat passa també per la percepció que els nostres visitants en tenen de la seva experiència i l’Ajuntament n’és responsable de la valoració que aquest poden fer. La nostra ciutat ha disposat fins fa poc d’espais, un d’ells afectat pel projecte d’aparcament a la zona de la carretera de Tossa i cap d’ells s’han equipat per a esdevenir un lloc atractiu pels visitants que escullen venir a la nostra ciutat utilitzant l’autocaravana per fer-ho. Ho demostra que l’espai de la carretera de Tossa rep una puntuació dels usuaris de 2 sobre 5 en pàgines web especialitzades del sector que analitzen l’estat de les àrees a tota Europa, com és el portal AreasAC, o recullen comentaris referents a la manca de serveis o a la seva seguretat. Segons el regidor que ha parlat en nom del Govern la valoració baixa és deguda al fet que s’hagi de pagar per l’ús, cosa que des del nostre grup hem evidenciat que no és cert, ja que d’altres àrees a d’altres municipis on també es paga pel seu ús tenen una valoració més alta. Més arguments dèbils.

No podem quedar al marge de tot un sector turístic que està en creixement i girar-li l’esquena com hem fet fins ara, i a més a més esperar que els altres municipis ens passin al davant. El turisme d’autocaravana ha crescut durant l’última dècada, de manera molt pronunciada a Catalunya, i ara tenim al davant una oportunitat d’or de captar un perfil de turisme itinerant i molt actiu durant tot l’any que vulgui gaudir de la nostra ciutat i de tots els seus atractius arquitectònics, gastronòmics, comercials, culturals i naturals. El perfil de turista que hi viatja, la majoria de viatgers escull aquesta modalitat pels seus valors associats a la llibertat, i motivats principalment per la recerca de la tranquil·litat, el benestar, el contacte amb la naturalesa i les estades en família.

El turisme amb autocaravana necessita de: Serveis de connexió d’aigua i llum per a recàrrega de l’autocaravana, punt de desguàs pels dipòsits i punt de recollida selectiva de residus, espais d’ombra i d’esbarjo, parada de transport públic proper per arribar al centre de la ciutat, proximitat als principals eixos de comunicacions viaris, com pot ser la C-32, per això creiem que a Sant Feliu de Guíxols estem lluny de donar un bona imatge a aquest tipus de turisme.

Per tots aquest motius, havíem demanat que l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols adoptés els següents acords:

1- Que l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols estudiarà la viabilitat i els emplaçaments possibles per a que, directament o mitjançant vies alternatives, com pot ser les empreses del sector de la nostra ciutat, habiliti i gestioni un aparcament públic per autocaravanes a la ciutat.

2- Que en cas de considerar que l’actual emplaçament proper al Guíxols Arena ha de ser l’espai definitiu destinat a les autocaravanes, se’n farà una adaptació a les necessitats que actualment no té.

3- Que l’esmentada àrea s’hi instal·lin els diferents serveis necessaris per a les persones que viatgen en autocaravana, com ara un punt de recàrrega d’aigua potable, taules de pícnic, zones d’ombra, lavabo químic, zones de buidatge de les aigües grises, així com una parada propera del transport públic.

4- Que en la mesura del possible aquest aparcament estigui en funcionament abans del proper estiu de 2022.

5- Que l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, un cop posat en marxa l’espai, comuniqui aquests acords a la Plataforma d’Autocaravanes Autònomes (PACA), al ens de Turisme de la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, per tal que en puguin fer difusió entre els usuaris d’aquesta modalitat turística.

La nostra ciutat haurà d’esperar, malgrat la inversió necessària es molt petita comparada amb els grans projectes del Govern de TotsxSF i PSC, amb l’argument de l’ ”ara no toca”. Mentrestant poblacions veïnes com Platja d’Aro o Santa Cristina promouen aquest turisme de manera decidida. Pel nostre grup la promoció turística passa pel Thyssen, però també per actuacions petites com aquesta, i com en altres coses, el Govern sembla que no pensa el mateix. També l’activitat comercial de la ciutat, amb aquests visitants que viatgen tot l’any i que si no tenen qualitat buscaran poblacions veïnes, veuran com serà allà on faran la seva aportació a l’economia local. Seguirem insistint per aconseguir diversificar l’oferta turística de la ciutat i que aquesta sigui de qualitat.

I després