I després

Nota de Guíxols des del Carrer – En Comú Podem: “El nou contracte no resol el greu problema de la gestió de les escombraries”

Compartiu aquesta història

Nota de Guíxols des del Carrer – En Comú Podem: “El nou contracte no resol el greu problema de la gestió de les escombraries”

La compareixença en el Ple de la regidora responsable del servei, lluny d’aclarir res, va posar encara més dubtes en la gestió.

La implantació dels nous contenidors, fruit del nou contracte de les escombraries, no està resolent, en absolut, cap dels problemes endèmics que pateix des de fa anys la ciutat: excés en la generació de residus, poca eficiència en la recollida selectiva i brutícia al voltant dels contenidors conseqüència d’abocaments inapropiats.

Les solucions proposades pel govern, com les illes emergents o les ampliacions de les bateries a totes les fraccions, en comptes de donar resposta als vells problemes, n’estan generant de nous, com per exemple, la pèrdua d’espai per a vianants a les voreres i la reducció del nombre de places d’aparcament, fins i tot algunes reservades per a persones amb mobilitat reduïda.

La poca eficiència que està demostrant el govern Motas en la gestió de les escombraries no fa altra cosa que encarir encara més els costos del servei, tant els mediambientals com els econòmics. Un encariment que tard o d’hora s’acabarà traduint en una pujada en el rebut de les escombraries i que l’any vinent, amb el més que probable tancament de l’abocador de Solius, tindrà un altre element que encarirà el servei.

És preocupant que, en plena situació d’emergència climàtica i de pujada de preus dels carburants, l’única solució que plantegi el govern sigui omplir la ciutat amb més contenidors. Sobretot contenidors de la fracció rebuig, que són el que tenen un tractament més car i més contaminant. Això no té cap sentit, si el que es vol realment és fomentar el reciclatge i la reutilització per abaratir costos econòmics i reduir les emissions de CO2.

Guíxols des del Carrer – En Comú Podem ja ha plantejat en diverses ocasions que la solució al greu problema passa per posar en marxa un pla de xoc, amb tres eixos ben definits:

-Elaboració d’un pla local de residu zero.
-Adequació i millora de la deixalleria municipal i de la deixalleria mòbil.
-Implantació gradual del porta a porta com a sistema de recollida selectiva.

Només d’aquesta manera aconseguirem reduir les emissions de CO2, pagar menys pel cànon de les escombraries, formular un sistema de pagament de les escombraries que sigui per generació, treure contenidors de la via pública (guanyant en espai i salubritat) i, finalment, reduir la generació dels residus i fomentar la seva reutilització.

El més llegit

I després