I després

Nota de Guíxols des del Carrer-En Comú Podem: “El Museu Carmen Thyssen en perill per falles de finançament”

Compartiu aquesta història

Nota de Guíxols des del Carrer-En Comú Podem: “El Museu Carmen Thyssen en perill per falles de finançament”

El no atorgament d’una part important de la subvenció procedent dels fons europeus, pot posar en risc el projecte actual. Guíxols des del Carrer – En Comú Podem alerta del perill que representaria un major endeutament per part de la ciutat.

Dies enrere el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va publicar el llistat d’ajuts de la Unió Europea per a la rehabilitació d’edificis en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. En el llistat ja no hi consta el projecte per a la rehabilitació del Monestir de Sant Feliu per convertir-lo en la nova seu del Museu Carmen Thyssen de pintura catalana. Un ajut pel projecte valorat en 1,4 milions d’euros.

El govern de la ciutat, tal i com va anunciar en el seu moment, comptava amb aquests diners per fer front a una part de la inversió que, en el seu global, ascendeix a gairebé 13 milions d’euros. Una quantitat que Guíxols des del Carrer – En Comú Podem sempre ha considerat desorbitada, més encara per a una ciutat de les característiques i els recursos de Sant Feliu de Guíxols, i recorda que en qüestió de pocs anys el projecte ha doblat el cost previst inicialment.

Actualment, dels gairebé 13 milions d’euros que es necessiten per executar el projecte, menys de la meitat estan compromesos per part d’altres administracions: 1,2 milions ho estan per part de la Diputació, 800.000 € del Ministerio de Cultura, 2 milions arriben de fons europeus i 2,1 de la Generalitat. S’ha de tenir en compte que aquests últims encara està per veure com es concretaran d’aquí al 2025 (de moment, per aquest any, només està previst rebre 600.000 euros de la quantitat total). Amb aquests números a la mà, és evident que la ciutat haurà de fer front a més de 6 milions d’euros dels seus propis recursos per tirar endavant l’actual projecte. Una quantitat, al nostre entendre, que la ciutat no pot assumir.

Per altra banda, tampoc s’ha fet públic cap estudi de viabilitat econòmica atenent a la naturalesa museística del projecte, ja que durant 20 anys el nou Museu haurà de fer front a uns costos anuals importants en matèria de manteniment, personal i seguretat. A hores d’ara ningú ha aclarit encara si, arribat el cas de no cobrir expectatives, els costos del funcionament els assumirà la Fundació Thyssen, l’Ajuntament, o tots dos.

Per tot plegat, la formació dels comuns considera que en aquests moments hi ha prou elements de judici com per afirmar que el finançament no està suficientment aclarit ni garantit, i alerta del perill que representaria per a la ciutat tenir que fer front a un sobre endeutament. Per això planteja buscar altres projectes menys costosos i més sostenibles per a la ciutat.

El més llegit

I després