I després

Martí Casals, biografia d’un metge exemplar i singular

Compartiu aquesta història

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona ha editat, en la Galeria de Metges Catalans del seu web, una biografia de l’eminent metge guixolenc Martí Casals Echegaray (Mendoza, 1902 – Barcelona, 1983), al qual denomina com a “metge rural de la Vall d’Aro, dedicat a la cura i estudi del malalt”.

Casals, immortalitzat al Monestir mitjançant els estris, mobiliari, indumentària, fórmules i, fins i tot, la moto i la bicicleta que utilitzava en els seus desplaçaments des del carrer Maragall fins als masos i altres destins, va destacar per la seva professionalitat i per la seva humanitat.

Això i molt més, en referència a la trajectòria vital i professional de Martí Casals, queda recollit en aquesta biografia que hem cregut oportú reproduir:

Biografia

“Nascut a l’Argentina, a Mendoza, de ben jove, ve a estudiar a Catalunya. Primer a Igualada i després, a Barcelona, on cursa la carrera de Medicina i es llicencia el 1928. Del 1929 al 1932, s’està a l’Argentina, on torna a revalidar el títol de Medicina, i –tot i la seva joventut- és ja nomenat cap de Servei de Medicina a l’Hospital Carlos Ponce de Mendoza.

El 16 de març de 1934, Martí Casals arriba a Castell d’Aro per substituir el Dr. Rubió. A partir d’aquest dia i durant més de trenta anys, el Dr. Casals exerceix de metge de poble, al servei dels habitants de la Vall d’Aro (Santa Cristina d’Aro, Castell-Platja d’Aro i Sant Feliu de Guíxols.). També, a les masies de la contrada. A més, té residència i consulta a Sant Feliu de Guíxols. Se’l recorda sempre en bicicleta o en la motocicleta Guzzi, disponible a qualsevol hora del dia o de la nit, recorrent la Vall d’Aro amb la seva motxilla on hi duia els estris necessaris per poder afrontar – ràpidament i amb la màxima eficàcia- tot tipus d’emergències: reduir una fractura, fer una punció lumbar, resoldre un part complicat o practicar una petita cirurgia.

Pels seus serveis mèdics a l’Hostal de la Gavina de S’Agaró, el Dr. Martí Casals coneix i visita mèdicament tot tipus de personalitats, des de membres de les cases reials europees a actors de cinema com l’Ava Gardner o John Wayne. Orgullós de ser un metge de poble, tracta al mateix temps i sense cap mena de distinció social, tant persones d’ètnia gitana (aleshores una població nombrosa i pobra a la zona) com intel·lectuals reconeguts com Santiago Pi i Sunyer, Gaziel, Joaquin Ruíz Giménez, Pedro Laín Entralgo, etc., que s’arriben a la Costa Brava en temps de vacances.

Són anys en què la tuberculosi fa estralls i encara no està comercialitzat l’antibiòtic que la neutralitza (l’estreptomicina). Alguns malalts de la comarca traslladats a cases de pagès a la zona de Romanyà de la Selva, on el seu clima ajuda els pacients a guarir-se. Aleshores, Casals esdevé un gran especialista en Pneumologia i, juntament, amb el farmacèutic guixolenc Narcís Ruscalleda equipen un laboratori, molt complet amb un gran nombre de fórmules magistrals, encara vigents. La seva actuació fa innecessari el trasllat de pacients a Girona o a Barcelona.

Malgrat ser un metge de poble, el doctor Casals és conegut i reconegut per molts dels grans noms de la medicina catalana com Josep Trueta, Antoni Puigvert, Agustí Pedro Pons, Pere Farreras Valentí, Jaume Pi Figueras, Jacint Reventós, Pere Piulachs i Ciril Rozman, etc. fins i tot alguns li ofereixen, en més d’una ocasió, un lloc a la seva càtedra a Barcelona. Ell, sempre, rebutja aquests oferiments. Una altra sòlida amistat, s’esdevé amb el Dr. R. Macintosh, reconegut com el pare de l’Anestesiologia moderna.

El Dr. Casals rebutja sempre integrar-se a la Seguretat Social. Defensa una medicina humanista, que analitza al pacient física i psicològicament, sense presses. Prova d’això, és el fet que , tot sovint, utilitza les iguales com a forma de pagament i intercanvia els seus serveis mèdics per espècies: blat, patates, verdures, etc.

Fins l’any 1969, exerceix la medecina. Aquell any la malaltia de Parkinson l’obliga a abandonar Sant Feliu i s’instal·la a casa del seu fill Pau, a Barcelona, on hi resideix fins a la seva mort l’any 1983.

El 2005 es crea l’Espai del Metge i de la Salut Rural a Sant Feliu de Guíxols, a partir del fons que conservava el seu fill, compost per més de 800 peces, entre objectes mèdics de diferents especialitats, material de despatx i de desplaçament així com d’un fons documental. Es tracta d’un centre de referència pel que fa al patrimoni dedicat a la salut i la medicina al món rural”.

www.galeriametges.cat

Foto: Casals atenent a l’actor John Wayne (cliqueu al damunt per ampliar)

 

El més llegit

I després