I després

L’escriptor ganxó Toni Sala publica 2 nous llibres

Compartiu aquesta història

L’escriptor guixolenc Toni Sala, publica dos nous llibres a la vegada. Els dos contes llargs “Provisionalitat” i la col·lecció d’assaigs “Notes sobre literatura” han estat publicats per Empúries. Recordem que Sala va guanyar l’any 2004 el Premi Nacional de literatura amb “Rodalies”.

Segons que informa el diari Ara, amb ‘Marina’ (Edicions 62, 2010), Toni Sala va tornar a la ficció. “Provisionalitat”’ és una de les dues excel·lents novetats que presenta aquesta tardor. El llibre està integrat per dos contes: ‘El cotxe’, sobre la reconstrucció d’una història d’amor, desig i gelosia vint anys després que quedés escapçada, i ‘Provisionalitat’, una aproximació al microcosmos dels hospitals a partir d’una dona malalta i el record de l’accident –intencionat o no– del narrador protagonista, en Jordi, un home de 72 anys.

D’altra banda, Sala publica el volum ‘Notes sobre literatura’, també a Empúries, on tria 24 articles, assaigs i textos de conferències, en què fa una repassada a la literatura catalana moderna. Arrenca amb Narcís Oller, continua amb Àngel Guimerà i dedica pàgines molt encertades a ‘Josafat’, de Prudenci Bertrana, ‘Solitud’, de Víctor Català, i ‘Quanta, quanta guerra’, de Mercè Rodoreda. El llibre es tanca amb cinc textos sobre Baltasar Porcel, una nota sobre Perejaume, una ressenya sobre ‘A l’encesa’, d’Albert Roig, i textos sobre les relacions entre paisatge i literatura, l’escriptor i el lector i metàfora i metamorfosi.

“Si vas fugint, és probable que et trobis l’abisme. Quan escrius, tot el que fas té un lligam, inevitablement -diu Toni Sala-. Mai no m’he sentit a fora ni a dins de la ficció. Em costa molt distingir entre gèneres”. L’escriptor, per tant, és motiu d’actualitat, per partida doble, amb “Provisionalitat” i “Notes sobre literatura” que recull textos espigolats de pròlegs, conferències, articles i fins i tot entrades al seu blog,

Foto: Cristina Calderer

El més llegit

I després