I després

L’escarabat morrut de les palmeres: com combatre’l i tractaments subvencionats

Compartiu aquesta història

Des de l’any 2005 s’ha anat estenent una nova plaga molt virulenta que afecta les palmeres de Canàries: (Phoenix canariensis): l’escarabat morrut.
Fins al moment s’han detectat 4 palmeres afectades a Sant Feliu de Guíxols, i es preveu que n’hi hagi moltes més d’afectades que encara no han manifestat els símptomes.
Les larves de l’insecte excaven galeries en el tronc de la palmera des del lloc on fa la posta dels ous, que sol ser a la base de les fulles.
IMPORTANT!!: L’atac és molt greu i provoca la mort de la palmera en 1 o 2 anys. Segons els especialistes es preveu que a curt-mitjà termini només sobrevisquin les palmeres que hagin rebut els tractament preventius que recomana la Generalitat, i que fins ara s’han mostrat molt eficaços. Les palmeres que no es tractin, tot fa pensar que moriran pràcticament totes.
Davant d’aquest escenari, i amb la intenció de frenar l’expansió d’aquesta plaga a Sant Feliu de Guíxols, l’Ajuntament posa a disposició dels ciutadans un servei de tractaments fitosanitaris parcialment subvencionat. El preu del tractament tindrà un cost pels propietaris de 25 € + IVA per a cada tractament i cada palmera tractada, sempre i quan l’accés a la capçada de la palmera sigui viable manualment o amb grua. Es realitzaran 3 tractaments cada any, ampliables a 4 o 5 si la plaga augmenta d’intensitat.
Els propietaris interessats en adherir-se a aquests tractaments poden posar-se en contacte amb l’Àrea de Serveis Públics i atenció al ciutadà de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols:
c/Mall, 61, ; Tlf: 972 32 71 50; c-electrònic: medi@guixols.net
Els propietaris que vulguin realitzar el tractament pel seu compte, també es poden posar en contacte amb l’Ajuntament, que els facilitarà la informació sobre quins productes i mètodes emprar.
Per altra banda, si es detecta una palmera afectada o amb símptomes sospitosos (capçada irregular, pèrdua de fulles..), s’han de posar en contacte al més aviat possible amb l’Ajuntament.
Per més informació sobre el morrut, també es pot consultar el web de la Generalitat de Catalunya:
http://www.gencat.cat/web/multimedia/cat/morrut/index_htm.htm

El més llegit

I després