I després

L’ARXIU MUNICIPAL DESTACA PEL SEU FONS A LA XARXA

Compartiu aquesta història

L’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols ha començat a posar a la xarxa els catàlegs dels seus fons i col·leccions per mitjà de l’aplicació Arxius en Línia. Es tracta d’un portal desenvolupat per la Subdirecció General d’Arxius i Museus de la Generalitat de Catalunya que permet fer recerques de fons i documents i, també, dels documents digitalitzats. Arxiu en Línia ofereix accés a la informació i documentació dels arxius comarcals, arxius municipals i l’Arxiu Nacional de Catalunya. L’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, esdevé el primer arxiu municipal de més de 10.000 habitants de tot Catalunya que no és capital de comarca en incloure-hi continguts.
La publicació en línia de l’arxiu guixolenc s’inclou dins un pla pilot coordinat per la mateixa Subdirecció General d’Arxius que comprèn altres 7 arxius municipals del territori català. L’objectiu del pla és treballar conjuntament des d’institucions diverses per reforçar el caràcter d’Arxius en Línia com a cercador dels documents que custodien els arxius catalans. Les noves tecnologies representen una oportunitat per als serveis d’arxiu per donar a conèixer la seva funció com a agents culturals i, alhora, divulgar els seus fons i col·leccions, a partir dels quals es recupera la memòria del nostre passat. En el cas dels arxius municipals, la vinculació amb el territori i la proximitat amb el ciutadà els converteixen en dipositaris d’un ric i divers llegat documental. La seva participació en Arxius en Línia pretén donar visibilitat a la xarxa d’aquest extraordinari i divers patrimoni documental i, alhora, facilitar-ne als usuaris la recerca transversal de continguts i d’informació a través d’un únic portal.
Aquesta mateixa filosofia de treball és la que fa possible, des de fa un parell d’anys, la consulta digitalitzada de l’hemeroteca històrica de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols dins del portal de premsa històrica catalana Xac-Premsa, que també desenvolupala Subdirecció General d’Arxius.
Pel que fa als catàlegs de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols cessibles a Arxius en Línia, ara mateix ja hi ha disponibles uns 4.000 registres d’informació, si bé es preveu que a finals d’any la xifra s’hagi incrementat fins als 15.000 registres i una trentena de fons documentals. Naturalment, aquest és un projecte obert, en el qual l’Arxiu guixolenc anirà incorporant els catàlegs i inventaris de nous fons documentals que conserva. Així mateix, durant el primer trimestre del 2016 hi ha la previsió d’incorporar a Arxius en Línia una part del seu catàleg de fotografies, així com imatges digitalitzades de documents diversos (manuscrits, plànols…). Tot plegat, amb la intenció de facilitar al màxim la consulta i la difusió del patrimoni documental guixolenc.
Podeu accedir al recurs Arxius en Línia a http://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/ArxiusEnLinia/

 

El més llegit

I després