I després

La nova ordenança de Civisme i Convivència de PDA

Compartiu aquesta història

El ple de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro votarà avui la nova ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana, que actualitza una norma del 1987 i que en principi superarà sense dificultats el tràmit de l’aprovació inicial. L’ordenança dóna eines a la policia per multar aquells comportaments que alteren l’ordre públic. Segons informa el DDG, entre d’altres, incorpora sancions de fins a 750 euros per a pràctiques com el balconing, el fet d’orinar al carrer o pels que vagin despullats o sense samarreta fora de la platja o el passeig marítim. Fins ara, al municipi estava prohibit beure alcohol al carrer de les onze de la nit a les vuit del matí. Ara, amb aquesta nova norma, la prohibició s’estén a les 24 hores del dia. Les multes van dels 150 euros als 1.500 euros.
Al text, que actualitza l’ordenança de Bon Govern de 1987, es regulen tant les conductes al carrer, com temes relacionats amb l’ús de les platges, l’espai públic, el consum d’alcohol, els sorolls i les molèsties als veïns, entre d’altres. Algunes de les regulacions que inclou l’ordenança són, per exemple, la prohibició de practicar sexe als espais públics, dormir als cotxes, acampar a espais públics no autoritzats (tampoc es permet cuinar fora o treure taules i cadires), rentar-se o banyar-se a les fonts (o rentar estris o roba) o accedir a equipaments i espais públics tapat amb casc integral, mocador o passamuntanyes que impedeixin o dificultin la identificació i la comunicació visual. La policia local castigarà aquests comportaments amb sancions de 150 a 300 euros.
Altres pràctiques que també se sancionaran seran les juguesques al carrer, l’assetjament a menors al carrer -especialment per part d’altres grups de persones- (la multa és de fins a 1.500 euros), les pintades o la publicitat sonora.
Alguns dels aspectes nous que es recullen a la normativa són la prohibició d’orinar o escopir al carrer (de 150 a 300 euros). Les multes poden enfilar-se fins als 750 euros si aquesta pràctica es fa a prop de llocs catalogats o freqüentats de menors.
També es preveuen sancions de 750 euros per als turistes que practiquin balconing o que llencin líquids o projectin feixos de llum des dels balcons dels establiments turístics o els pisos d’ús turístic. L’ajuntament, a més, considera que els titulars d’aquests establiments estan obligats a adoptar les mesures i els mitjans necessaris per evitar aquestes conductes.
L’ordenança també incideix per primera vegada en la forma com s’ha d’anar vestit pel carrer. Explícitament, prohibeix anar total o parcialment despullat pels espais públics del municipi, llevat de les platges nudistes.
A més, també especifica que no es podrà anar només amb banyador -o peça similar- si la persona es troba fora de la platja i fora del passeig marítim. En aquest cas, el text recull que els policies primer alertaran la persona que detectin que té aquest comportament. En cas que la seva actitud persisteixi i no es vulgui posar la samarreta, llavors el sancionaran (multa de 150 a 300 euros).
La mendicitat “encoberta i fraudulenta” també queda prohibida, així com la neteja dels parabrises als vehicles aturats en semàfors. Les multes en aquests casos poden arribar fins a 1.500 euros s’utilitzes menors.
El municipi ja fa anys que va redactar una ordenança on regulava la venta i consum d’alcohol al carrer. Ara, aquesta normativa queda derogada perquè tot el que fa referència al consum d’alcohol s’inclou en aquesta nova ordenança. La diferència principal és que, fins ara, la prohibició de beure alcohol al carrer era de les onze fins a les vuit del matí. Ara, en canvi, s’estén a les 24 hores del dia per evitar, especialment, que grups de joves facin “botellón” a primera hora de la nit.
L’estiu passat la Policia Local de Platja d’Aro va intensificar la lluita contra el consum d’alcohol al carrer, per evitar el “botelló” a la via pública o bé a la platja. Només en un mes i mig, els agents han arribat a interposar 282 denúncies per aquesta infracció. En comparació amb l’any anterior, això suposa un augment del 352% (aleshores, se’n portaven 80). Els denunciats s’enfronten a multes que s’estenen des dels 150 als 1.000 euros.
Aquesta nova ordenança no només regula aquest aspecte sinó que també prohibeix, per exemple, que els clients treguin les begudes fora dels locals, la publicitat de promocions com el “2×1”, el “Happyhour” o la barra lliure en locals d’oci.

El més llegit

I després